Persoonlijke verhalen

Florence: ‘Mijn beste vriendin verloor zichzelf in spiritualiteit’

Florence (40) wist het zeker: haar vriendschap met Tanja (40) zou nooit voorbijgaan. Tot Tanja zich ging verdiepen in spirituele zaken. “Onsterfelijke zielen, helende trillingen… Het voelde alsof ze een compleet andere taal sprak. Waar was mijn vriendin gebleven met wie ik altijd alles deelde?”

Florence (40): “Op een mooie zomeravond, alweer een paar jaar geleden, zat ik met mijn vriendinnen Tanja en Marieke in de stad op een terras gezellig te eten. Plotseling hing de lucht vol met kleine vuurvonkjes. Tanja gaf er meteen een spirituele betekenis aan, volgens haar ging het om hogere machten en ze had het over dingen als ‘heilig vuur’ en ‘onsterfelijke zielen’. Marieke en ik keken elkaar aan en rolden met onze ogen: daar ging ze weer… Ertegenin gaan had geen zin, als het om spirituele zaken ging, was Tanja overtuigd van haar gelijk. We lieten haar daarom maar praten en probeerden het gesprek na een tijdje terug op een normaal onderwerp te brengen.”

Niks hogere machten

“De volgende dag las ik in de krant dat de avond ervoor de papierfabriek op het industrieterrein iets buiten de stad was afgebrand. Die vuurvonkjes in de lucht waren doodgewone kleine stukjes brandend as geweest, verspreid door de wind. Niks hogere machten, heilig vuur en onsterfelijke zielen! Maar bij Tanja kwam ik er niet meer op terug. Zij ging steeds meer de spirituele kant op, ik kon haar al een tijdje totaal niet meer volgen. Steeds vaker vroeg ik me af: waar was mijn vriendin gebleven met wie ik altijd alles deelde?”

Heel hecht

“Ik ken Tanja al mijn hele leven. Op het kinderdagverblijf zaten we bij elkaar in de babygroep, daarna gingen we naar dezelfde basisschool. We werden hartsvriendinnen. Waar Tanja ging, ging ik en andersom. Zij was bij ons kind aan huis en ik bij haar thuis. Echte meisjesdingen, zoals poppen en barbies waren aan ons niet besteed, we waren allebei dol op buitenspelen. De plattelandsomgeving waarin we opgroeiden, leende zich daar uitstekend voor. We maakten van water, aarde en blaadjes samen líters heksensoep, deden aan slootje springen – een van onze favoriete bezigheden –, trokken er met onze fiets op uit en hebben heel wat hutten in het bos gebouwd.”

Zo lang vriendinnen

“We gingen allebei naar een andere middelbare school, maar na schooltijd zochten we elkaar altijd meteen weer op. Vriendjes kwamen en gingen, we volgden allebei een opleiding in een andere stad, maar voor onze vriendschap maakte het allemaal niet uit, die bleef hecht. Er ging bijna geen dag voorbij dat ik Tanja niet even aan de telefoon sprak, en ook in de weekenden waren we samen.

Lezeressen vertellen: ‘Dit was mijn meest spirituele ervaring ooit’

Het was heerlijk om bij Tanja te zijn: ze bruiste altijd van de plannen en energie, was overal voor in, vond niet snel iets te gek. Wat ik ook heel fijn vond, was dat ik haar, in tegenstelling tot vriendinnen die later in mijn leven kwamen, nooit zo veel hoefde uit te leggen. Dat krijg je als je al zo lang vriendinnen bent en ook elkaars familie en achtergrond goed kent. Ze was de eerste die ik belde als ik ergens mee zat. Het was voor mij vanzelfsprekend dat Tanja en ik altijd vriendinnen zouden blijven. Ze hoorde gewoon bij mijn leven.”

Spirituele beurzen

“Tanja kreeg een baan als verpleegkundige, ik ging aan de slag bij een bank. Allebei woonden we inmiddels samen. We zagen elkaar niet meer ieder weekend, maar nog wel heel regelmatig. Tanja besloot na een aantal jaar het roer om te gooien en een opleiding homeopathie te volgen met als doel ooit een eigen praktijk te starten. Ze begon enthousiast aan de opleiding. In deze periode is haar belangstelling voor spiritualiteit gewekt. Verschillende van haar medestudenten hielden zich veel bezig met spiritualiteit. Tanja begon erover te lezen en ging na verloop van tijd ook naar spirituele beurzen. Ze vertelde me steeds vaker over wat ze nu weer gelezen, gehoord of gezien had.”

Echt interessant

“Aanvankelijk vond ik haar verhalen echt interessant. Ik zag ook hoe blij ze ervan werd, en dat vond ik alleen maar fijn. Zelf had ik geen behoefte om me in spirituele zaken te verdiepen. Al ben ik voor de gezelligheid wel een keer met haar meegegaan naar een astrobeurs. Ik zal nooit beweren dat er niet méér is tussen hemel en aarde, maar verder ben ik nogal nuchter en wars van zweverigheid.

Ondertussen hield Tanja zich er steeds meer mee bezig. Regelmatig zegde ze een afspraak met mij af, omdat ze naar een spirituele bijeenkomst, workshop of lezing ging. Ze zei dat ze ‘spiritueel aan het ontwaken was’. Ik vond het wel grappig klinken. Ik zag het als een hobby van haar, iets wat onze vriendschap niet in de weg hoefde te staan.”

Lees verder in Vriendin 16.

Lees ook: Marianne is reïncarnatietherapeut: ‘Daar is niets engs of zweverigs aan’

Foto: Unsplash

Reageer op dit artikel

Instagram