Flirten met een ander: hoe ver kun je gaan?

Een snelle aanraking, een zwoele smiley hier of een knipoogje daar… Flirten met een ander als je een relatie hebt, kan dat eigenlijk wel? We vroegen het een aantal lezeressen én deskundigen.

Een snelle aanraking, een zwoele smiley hier of een knipoogje daar… Flirten met een ander als je een relatie hebt, kan dat eigenlijk wel? We vroegen het een aantal lezeressen én deskundigen.

Zoey (31) heeft al 9 jaar een relatie:

Een bom in de relatie

“Vroeger dacht ik dat flirten tijdens een relatie altijd iets onschuldigs was. Mijn vriend en ik hebben elkaar vanaf het begin van onze relatie veel vrijgelaten. En daarmee bedoel ik niet dat we een open relatie hadden, maar meer dat we er nooit een probleem van maakten als één van ons ging stappen met vrienden. Natuurlijk wist ik wel dat mijn vriend wat losser werd als hij wat gedronken had en dat hij dan ook sneller iemand aansprak, maar dat hij ook echt een telefoonnummer van een andere vrouw zou opslaan, had ik nooit verwacht. Toch gebeurde het twee jaar geleden en het was echt een bom in onze relatie.”

Lees ook: ‘Online flirten vind ik geen vreemdgaan’

Vertrouwen was weg

“Ik zat in die periode al niet lekker in mijn vel en toen hij een keer heel laat thuiskwam, checkte ik stiekem zijn telefoon toen hij sliep. En ja hoor, hij kreeg direct een berichtje van een nummer dat hij onder de naam ‘Test’ had opgeslagen. Ik besloot haar te bellen om te vragen wat er gebeurd was. Ze klonk nog aardig en oprecht ook. Volgens haar had hij alleen haar nummer gevraagd en dat was het. Ze wist niet dat hij al bezet was. Toen ik mijn vriend ermee confronteerde, leidde het tot een enorme ruzie. Ook hij zei dat er verder niks gebeurd was, maar ik vertrouwde hem niet meer. Het heeft toen heel wat gekost om onze relatie te redden, maar gelukkig is het wel gelukt. Ik geloof echt dat het een stomme, dronken actie was, maar ik vind flirten tijdens een relatie nu dus wel een no-go. Ik doe het zelf ook niet, juist omdat je er meer mee kapot kan maken dan je lief is…”

Relatietherapeut Sylvia van der Spek:

Waar ligt de grens?

“In mijn praktijk is flirten tijdens een relatie een veelbesproken probleem. Iedereen flirt wel een beetje, vooral via social media en Whatsapp is het heel makkelijk om te doen. Het ligt natuurlijk aan je persoonlijkheid hoe je er mee omgaat, maar het is wel belangrijk om te beseffen dat er consequenties aan zitten. Flirten kan leuk zijn, maar als je echt op de avances in gaat, wordt het toch meer dan een onschuldige knipoog en ga je vaak te ver. Waar is namelijk de grens? Er zijn bepaalde vrouwen en mannen die van nature al meer een flirt zijn. Zij houden nou eenmaal van aandacht en flirten ook rustig met iemand als hun partner erbij zit. Als je partner dat al weet van jou, is het voor hem misschien wat makkelijker om mee om te gaan. Jou veranderen kan hij namelijk niet.”

Lees ook: ‘Zijn geflirt is onschuldig, maar ik word er gek van’

Waarom doe je het?

“Zolang je partner weet dat het bij jou alleen bij onschuldig flirten blijft, kan het geen kwaad. Wanneer hij zich er onzeker door voelt, geef ik altijd het advies om zowel naar jezelf als naar jullie relatie te kijken. Misschien passen jullie niet goed bij elkaar of heeft het voor een groot deel met onzekerheid te maken. Die onzekerheid is eigenlijk vooral de angst van je partner dat jij hem gaat verlaten, want door jouw flirtgedrag vraag je aandacht bij iemand anders. Je kunt je daarom ook afvragen waarom je dat eigenlijk doet. Als het stiekem gebeurt en je partner daar op een of andere manier achter komt, kan het voor een grote deuk in jullie relatie zorgen. Kort gezegd heb je dan drie opties: of jij stopt met flirten, of je partner staat zo sterk in zijn schoenen dat hij ermee om kan gaan, of jullie stoppen met de relatie. Maar zo eenvoudig is dat natuurlijk niet altijd…”

Dit verhaal komt uit Vriendin 27. Daarin lees je ook de mening van andere lezeressen en deskundigen.