Eveline: 'Ik wil een vader voor mijn kinderen, daarom blijf ik bij hem'

Eveline: ‘Ik wil een vader voor mijn kinderen, daarom blijf ik bij hem’

Eveline (33) had net een baby, toen ze erachterkwam dat haar man Barry (33) een affaire had. Eveline bleef bij hem. “Anders ontzeg ik onze dochter een vader en mezelf de kans op een tweede kind.”

Eveline (33) had net een baby, toen ze erachterkwam dat haar man Barry (33) een affaire had. Eveline bleef bij hem. “Anders ontzeg ik onze dochter een vader en mezelf de kans op een tweede kind.”

Goed liegen

Eveline: “Ik was de laatste die het wist, zoals je dat wel vaker hoort. Alle stamgasten van de kroeg waar mijn man werkt, waren volgens mij op de hoogte. Alleen onnozele ik wist al die tijd niet dat Barry het had aangelegd met zijn collega. Iedereen hield keurig zijn mond of deed alsof hij gek was en ik merkte niets aan Barry. Hij kan goed liegen. Toen ik er uiteindelijk achter kwam, wist ik niet wat ik ermee aan moest. Moest ik hem het huis uit gooien, zoals ik altijd had geroepen, of hem zijn misstap vergeven, omdat ik anders een alleenstaande moeder zou worden?”

Toch overtuigd

“Na drie maanden vroeg Barry of ik bij hem wilde komen wonen, in het appartement boven de kroeg. Hij was stapelgek op me en wilde niets liever dan bij me zijn. Bovendien was afspreken lastig voor ons: ik werkte overdag, hij ’s avonds en in het weekend. Zondag en maandag waren zijn vrije dagen, dus zagen we elkaar vaak alleen op zaterdagnacht en zondag. Het zou een stuk makkelijker zijn als we in elk geval in hetzelfde huis woonden, zodat we wel elke nacht samen sliepen. Sowieso wilde hij een volgende stap zetten in onze relatie. Hij fantaseerde over een koopwoning, trouwen en kinderen. Ik wilde niets liever, maar zijn verleden zat me dwars. Ik kon al die vrouwen niet uit mijn hoofd zetten, ook al beweerde Barry dat het er niet meer toe deed wat we vroeger hadden uitgespookt. Maar wie gaf me de garantie dat hij zijn wilde haren kwijt was? Hele dagen en avonden hebben we gepraat over trouw zijn, liefde en vreemdgaan.

Uiteindelijk wist Barry me te overtuigen dat hij echt klaar was met zijn verleden. Ik was immers zijn droomvrouw en zijn eerste echte vriendin. Als hij de fout in zou gaan, zou het meteen over zijn tussen ons, zei ik. Dat snapte hij. Barry verzekerde me dat hij niet inging op verzoeken van opdringerige vrouwen in de bar. Die tijd was voorbij. Zelf stopte ik met uitgaan in zijn café: het stappen hoefde niet meer voor mij, en ik had ook geen zin om me gek te laten maken doordat er allemaal meiden met Barry stonden te flirten. Als wij verder zouden gaan, moest ik hem gewoon vertrouwen. Ook al betekende het dat hij elk weekend tot drie uur van huis was. Hij wist de consequentie van ontrouw en ik was ervan overtuigd dat hij dat risico nooit zou nemen.”

Dubbelleven

“Onze relatie kwam daarna in een stroomversnelling. We kochten een huis, ver weg van het plein waaraan zijn kroeg staat, en ik werd zwanger. We trouwden toen er net een buikje was te zien en waren dolgelukkig. De eerste tijd met Benthe was ook fantastisch. Barry was stapelverliefd op zijn dochter en besteedde elk vrij uurtje aan haar. Op zondag maakten we uitstapjes naar de dierentuin of het bos en we genoten met volle teugen. Niks wees erop dat Barry zich niet zou houden aan zijn belofte aan mij. Nu weet ik dat Barry toch vijf maanden een verhouding had, toen Benthe anderhalf was. Met Cindy, zijn 21-jarige collega.

Ik kende haar vaag en zag haar weleens als ik op zaterdagmiddag een kop thee ging drinken in het café. Een leuk meisje, maar vooral jong. Wie ermee begon weet ik niet, dat doet er ook niet toe. Zij wist dat hij getrouwd was en hij had mij beloofd trouw te blijven. Ze waren allebei schuldig. Ik heb nooit iets in de gaten gehad, niets gemerkt aan Barry. Hij was net zo betrokken en lief als anders. Hij kon zijn twee levens blijkbaar goed scheiden. Hij had ook alle gelegenheid. Ik werk drie dagen en op de ochtenden dat ik werk, is Barry samen met Benthe. Voordat hij om twee uur naar zijn werk gaat, brengt hij haar naar een van haar twee oma’s, bij wie ik haar later weer ophaal. Achteraf bleek hij ineens vaak nog even ‘inkopen’ te moeten doen voor het café. Dan bracht hij Benthe eerder naar zijn moeder en reed hij linea recta naar Cindy. Wat hij na sluitingstijd deed? Tja, dan sliep ik. Ik hield niet bij hoe laat hij in bed stapte. En nogmaals: Barry was even lief en betrokken. We waren ook al een paar maanden bezig met een tweede kind. Als Benthe tussen de middag sliep, doken wij samen even in bed. Het is dus niet zo dat hij thuis seks tekortkwam.”

Lees ook: Jantiens ex ging vreemd met haar beste vriendin: ‘Haar vergeven? Nooit!’

IJzig kalm

“Uiteindelijk kwam ik erachter doordat Cindy last kreeg van haar geweten. Ze hoorde Barry aan collega’s vertellen dat we bezig waren met een tweede kind en daar schrok ze van. Ze is naar Barry gegaan en heeft hem gezegd dat hij hun affaire moest opbiechten, omdat zij het anders zou doen. Ik denk dat ze stiekem hoopte op een toekomst voor hen samen door onze relatie kapot te maken. Dat laatste had gekund, want ik was echt stúk toen Barry Benthe naar mijn zus bracht en mij meenam naar het strand omdat hij ‘iets moest vertellen’. Aan zijn gestreste blik had ik al gemerkt dat het geen romantische wandeling zou worden.

We liepen nog niet op het strand of hij begon al te huilen. Hortend en stotend biechtte hij op dat hij de fout in was gegaan met Cindy. Hij zei dat hij een klootzak was en dat hij zelf niet begreep waarom hij het had gedaan. Het was seksuele spanning geweest, meer niet. Ze betekende niets voor hem, hij hield van mij en hij wilde met mij oud worden. Gek genoeg reageerde ik ijzig kalm. Ik huilde wel, maar zachtjes. Als een rechercheur stelde ik hem vragen: hoe, wat, waar, hoe vaak? De antwoorden deden me ontzettend veel pijn, maar ik vroeg door. Ik stond in een overlevingsstand: om te weten hoe groot de schade was, moest ik de feiten kennen. Als ik alleen maar hysterisch werd, zou ik niks wijzer worden. Maar de wetenschap dat hij al die tijd glashard had gelogen, deed pijn. Een stem van binnen herhaalde steeds: dus toch, dus toch. Mijn vooroordeel over vreemdgaande barmannen bleek waar.”

Leven in onzekerheid

“Barry smeekte om vergiffenis. Hij had zo’n spijt. Hij wist dat ik altijd had geroepen dat vreemdgaan automatisch het einde van onze relatie betekende, maar hij kon echt niet zonder mij leven. Ik wilde bedenktijd en vroeg Barry tijdelijk ergens anders te gaan wonen. Drie weken zijn we uit elkaar geweest. En in die weken heb ik met iedereen die me lief is gesproken, van mijn ouders en broer tot mijn beste vriendin. Ik kwam er niet uit. Ik wist dat doorgaan met Barry automatisch betekende dat ik altijd in onzekerheid zou zitten. Maar als ik bij hem weg zou gaan, zou ik mijn kind haar vader ontnemen en mezelf een tweede kind onthouden. Tot hij zijn affaire opbiechtte, was ik volmaakt gelukkig. Barry droeg me op handen en we genoten van ons kind. Dat wilde ik niet opgeven.

Misschien stom, maar ik besloot bij Barry te blijven. Ik accepteerde zijn excuses en wilde niets liever dan geloven dat hij oprecht spijt had en nooit meer vreemd zou gaan, ook al geloofde ik dat niet. Maar de drang om nog een keer moeder te worden en om ons gezin bij elkaar te houden, was groter dan mijn wantrouwen. Barry deed erg zijn best en was superlief voor me. De maand na onze breuk raakte ik spontaan zwanger. Alsof mijn lichaam nog eens bevestigde dat het goed was. We waren allebei dolblij.
Ik ben nu zeven maanden zwanger. Van een zoon, ook dat nog. Een enorm geluk. Maar als je vraagt of alles vergeten en vergeven is? Nee, absoluut niet.”

Blijft knagen

“Ik heb besloten Barry zijn misstap te vergeven, maar dat is puur verstandelijk. Emotioneel ligt het anders. Het knaagt nog steeds aan me. Als ik op mijn werk zit, bel ik hem soms wel vier keer, alleen maar om te checken of hij thuis is. En daar waar ik vroeger heerlijk sliep als hij er niet was, tel ik nu de minuten af: twee uur gaat de kroeg dicht, dan is hij uiterlijk 2.35 uur thuis. Als dat niet het geval is, word ik nerveus. Dan moet ik me inhouden hem niet te appen: ‘Waar blijf je?’ Barry is overigens heel begripvol. Hij snapt dat ik hem weer moet leren vertrouwen en doet er alles aan om dat vertrouwen terug te winnen. Ik mag zijn WhatsApp bekijken, zijn telefoon ligt open en bloot op tafel en hij belt en appt mij ook vaak als hij aan het werk is. Ik geloof ook dat hij zo geschrokken is dat hij niet nog een keer een misstap begaat. Maar dat is nu. Hoe het in de toekomst gaat, als we straks weer een baby hebben en gebroken nachten, durf ik niet te zeggen. Ik hoop dat Barry iets heeft geleerd van deze periode. Maar ik vrees dat vrouwen altijd een zwakke plek voor hem blijven. Het is dan aan mij om te beslissen hoe ik daarmee omga.”

Lees ook: Petra: ‘De man van mijn beste vriendin werd verliefd op mij’

Dit verhaal komt uit Vriendin 32 2017. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen