Vrouw (13)

Elisa: ‘Ik bood mijn vriendin onderdak, maar ze ging er met mijn man vandoor’

Elisa (32) was tot drie jaar geleden getrouwd met Patrick (35). Omdat haar vriendin Ilse huwelijksproblemen had, bood Elisa haar de logeerkamer aan. Dat had ze beter niet kunnen doen.

Elisa: “Twee keer ben ik voor haar gewaarschuwd. Eén keer door mijn schoonmoeder: zij mocht mijn vriendin Ilse meteen al niet en noemde haar een wolf in schaapskleren. En één keer door haar eigen man. ‘Pas op voor Ilse’, zei hij, ‘Ze is stikjaloers op jou. Op jouw carrière, baan, geld en jouw leven’. Wat hij er toen bij vergat te zeggen was: én jouw man. Maar dat zagen we allebei pas veel later, toen het te laat was. Ilse stopte niet voordat ze alles had. Inclusief Patrick.”

Twee gezichten

“Ik leerde Ilse zes jaar geleden kennen, toen ze een relatie kreeg met mijn jeugdvriend Harry. In principe matchen we niet helemaal, we zijn totaal andere types. Ik ben sociaal, ambitieus en hardwerkend. Patrick en ik hadden een eigen loodgietersbedrijf, waarvoor ik de administratie deed. Daarnaast had ik een eigen webshop, waarin ik veel uren in stak. Ilse had geen vriendinnen, slechts af en toe een baantje en lag het liefst de hele dag lui op de bank. Doordat we eerst in dezelfde straat woonden en later bij elkaar in de buurt, kregen we toch een band. We borrelden bij elkaar, dronken koffie. Vooral toen we allebei moeder werden. Ik van zoon Mees, zij kreeg een jaar ervoor en precies een jaar later haar dochters.

Nu weet ik dat zij continu een beroep deed op mij en amper voor mij klaar stond, maar op dat moment zag ik het niet. Ilse heeft twee gezichten. Op Instagram speelde ze het gelukkige gezinnetje. Maar ze was ook aartslui, vervuilde haar huis en had me altijd nodig. De ene keer schakelde ze me ’s avonds laat in om haar huilbaby te troosten, omdat het haar niet meer lukte. Dan had ze dringend spenen nodig, die ze mij liet kopen en brengen. Terwijl ik zestig uur in de week werkte en zij altijd thuis zat.”

Lijnrecht tegenover elkaar

“Ze had regelmatig bonje met haar man Harry en dan zocht ze mijn steun. Vaak kwam ze halverwege de avond en wilde dan blijven slapen. Bij mij in bed. Dan verhuisde Patrick naar de logeerkamer en lag zij in ons bed. Later werd me dat wat te gortig en richtte ik speciaal voor haar de logeerkamer in. Er lagen dan wat tijdschriften en lekkere hapjes voor haar klaar, zodat ze daar even helemaal tot rust kon komen.

Of ze vroeg me te bemiddelen tussen hen, als ze weer eens lijnrecht tegenover elkaar stonden. Ik trok nooit partij, vroeg ook Harry om zijn kant van het verhaal. Menigmaal bleek dan uit de appjes die hij mij liet lezen, dat het heel anders lag dan zij mij voorschotelde. Het lag in ieder geval nooit aan haar. Ilse gaf veel af op Harry: hij was niet romantisch, sexy of leuk genoeg. Of hij verzaakte als vader. Ook hadden ze communicatieproblemen en maakten daardoor veel ruzie. Niet alleen waar wij bij waren, maar ook de kinderen. Allemaal, ook onze Mees. Dat irriteerde me enorm.”

Tokkies

“De druppel was die keer dat Harry en Ilse weer eens ordinair tegen elkaar stonden te schreeuwen in mijn tuin, haar dochters huilden en Mees met een klein stemmetje zei: ‘De mama van Roos is altijd boos, hè?’ Toen brak mijn hart en greep ik in: ‘Houd op, er zijn kleine kinderen bij!’ Ik schaamde me ook voor mijn buren. Ze leken wel tokkies, met dat gegil. Ik was helemaal klaar met hun negatieve gedrag. Of ze gingen uit elkaar, of ze zochten huwelijkstherapie. Zo kon het niet langer.

Niet lang daarna besloten ze te gaan scheiden. Het werd een nare vechtscheiding, echt afschuwelijk om mee te maken. Vooral Ilse trok Harry financieel helemaal leeg en als ze haar zin niet kreeg, dreigde ze dat hij de kinderen nooit meer zou zien. Wij probeerden hen allebei te steunen. Om en om woonden ze in hun huis en kwam de andere partij soms bij ons logeren. Meestal Ilse.”

Onschuldige vriendschap

“Helemaal aan het begin, klaagde Patrick nog weleens over Ilses aanwezigheid in huis. Hij vond dat ze veel van mijn energie opzoog. Dat wuifde ik toen weg. Maar al snel was het eerder andersom. Als ik mopperde dat Ilse wel een permanente logee leek, nam hij het juist voor haar op. We moesten haar steunen. Ze had het al zo zwaar. Hij was ook ineens veel milder voor haar dan vroeger en zocht herhaaldelijk haar gezelschap op.

Op een avond kwam ik eerder thuis dan verwacht en trof ik ze onder hetzelfde dekentje op de bank aan. ‘Zo, jullie hebben het gezellig’ zei ik, terwijl mijn hart als een razende tekeerging. Ik voelde duidelijk dat er iets niet klopte. Maar toen ik Patrick daar op aansprak, reageerde hij fel. Ik zag spoken. Dit was een onschuldige vriendschap. Hij vond haar totaal geen aantrekkelijke vrouw. Ze had een kort pittig rood kapsel en hij viel op lang blond haar, zoals dat van mij. Ook had ze geen atletisch lichaam en een te dikke kont – zijn woorden. Ik hoefde me niet druk te maken, hij was nog steeds stapelgek op mij. Daardoor liet ik me een beetje in slaap sussen.”

Lees ook: Jantiens ex ging vreemd met haar beste vriendin: ‘Haar vergeven? Nooit!’

Stiekem bellen

“Die zomer gingen wij twee weken met ons gezin op vakantie naar Spanje. Patrick zat er doorheen. De laatste weken voorafgaand aan de reis, klaagde hij steeds meer over moeheid. Hij was gespannen en veel afwezig geweest. Ik vreesde een burn-out, ook omdat het de laatste tijd minder lekker ging tussen ons. We hadden vaker woorden, hij reageerde snel geprikkeld.

Maar op vakantie was het heerlijk. Niets wees erop dat ons huwelijk niet veel later zou floppen. Patrick en ik besloten zodra we thuis waren voor een tweede kindje te gaan. Zoiets doe je niet als je ongelukkig bent, lijkt me. Wel was Patrick vaak al vroeg wakker en ging dan buiten lopen. Mees en ik stonden rond een uur of negen op, hij was dan allang op het strand of in de stad. Kon hij zo fijn zijn hoofd leegmaken en op de terugweg haalde hij meteen ontbijt. Ik geloofde hem. Niet wetende dat hij helemaal niet ging wandelen, maar stiekem urenlang belde. Met Ilse.

Ilse zat tijdens onze vakantie in ons huis. Ik had mondjesmaat contact met haar, was blij dat ik even afstand had van haar relatie-ellende. Wel appte ze me halverwege de vakantie hoe het ging met Patrick. Of hij zich alweer wat beter voelde? Terugblikkend vind ik dat zo laag. Mij in de maling nemen, terwijl ze minstens vijf uur per dag contact met Patrick had. Zelfs als Mees zijn middagslaapje deed en Patrick oppaste in het appartement, belde hij in het geniep met haar.”

Vol hoofd

“Eenmaal terug uit Spanje, wilde Patrick meteen weer weg. Hij beweerde dat zijn hoofd zo vol was, dat hij even moest ‘uitloggen’. Hij kon tijdelijk in het huis van zijn ouders zitten, die op reis gingen, om tot zichzelf te komen. Mijn schoonvader stelde me gerust: die is binnen twee weken weer terug, dan mist hij jullie. Maar mijn intuïtie betwijfelde dat.

Hij was nog maar net weg, toen ik sterk het gevoel kreeg dat er iets speelde tussen Patrick en Ilse. Mijn beste vriendin raadde me aan zijn telefoonrekening te checken, dan kreeg ik vast duidelijkheid. Dat was niet  moeilijk, we waren al twaalf jaar bij elkaar en kenden elkaars wachtwoorden. Behalve de code van zijn telefoon. Die had hij laatst ineens veranderd. Eenmaal in zijn telefoonrekening viel me meteen één nummer op. Dat was de afgelopen weken stelselmatig gebeld, urenlang. Ik zag maar vier cijfers, de rest was afgeschermd, maar ik herkende het meteen als dat van Ilse. Dus tóch.”

Slechts vrienden…

“Uiteraard gaf ik Patrick de kans zichzelf te verdedigen. Ik lokte hem met een smoes naar huis, verzon dat ik geattendeerd was door de telefoonmaatschappij dat onze rekening te hoog was en dat er heel vaak gebeld was naar een en hetzelfde nummer. In eerste instantie ontkende Patrick glashard. Dat was naar een werknemer van ons. Pas toen hij er niet omheen kon, gaf hij toe dat het Ilses nummer was, maar dat ‘het niet was wat ik dacht’. Ze konden gewoon goed praten. Ze waren slechts vrienden. Ja, het was achterbaks geweest om haar op vakantie achter mijn rug om te bellen, maar hij wilde zich alleen maar beter voelen, zodat hij weer die leuke man en vader werd. Van mij hield hij.”

Lamgeslagen

“Ook in de dagen dat hij in het huis van zijn ouders zat, hield hij vol geen relatie met Ilse te hebben. Hij bleef me appen en bestoken met liefdesverklaringen. Hij miste me, wilde snel weer naar huis komen. Dat hield hij vol tot hij op zaterdagochtend plotseling voor mijn neus stond. Hij wilde ermee stoppen. Hij gedroeg zich afstandelijk en kil. Hij weigerde een logische verklaring te geven. Hij pakte zijn tas en vertrok.

Je hoort weleens dat mensen zeggen dat de bodem onder hun voeten wegzakte, nou dat wilde ik ook. Wegzakken. Ik wilde antwoorden, een reden voor zijn vreemde gedrag. Die dag probeerde ik hem meerdere keren te bellen, maar elke keer hing hij op. Mijn ouders bleven bij me dat weekend. Ik was compleet lamgeslagen.”

Kras op m’n hart

“Drie jaar geleden zijn Patrick en ik met behulp van een mediator gescheiden, we hebben het heel netjes gedaan. Ik had alle reden kwaad te zijn en Patricks leven zuur te maken, maar ik gun mijn kind een leuke jeugd. Ik wilde absoluut geen drempelkind van Mees maken. En dus doe ik normaal tegen Patrick als hij komt voor zijn papaweekend en drinken we eerst koffie, voordat hij onze zoon meeneemt. Maar ondertussen kan ik hem wel wurgen. Want natúúrlijk is hij al die tijd vreemdgegaan met Ilse en woont hij nu met haar samen. Hij blijft liegen dat ze pas het bed hebben gedeeld nadat wij uit elkaar gingen, maar ik ben niet gek.

Anderen waarschuwen

“Op zich gaat het goed met mij. Ik heb een ontzettend lieve man ontmoet, die als een echte vader is voor Mees. Meer dan Patrick, die vaak verzaakt. Hij woont nog steeds met Ilse, maar de geschiedenis herhaalt zich. Nu zijn zij degenen die veel ruzie maken.

Toch ben ik beschadigd. Er zit een kras op mijn hart. Ik ben direct na de scheiding in therapie gegaan, om te kunnen dealen met het bedrog; zowel van mijn man als van mijn vriendin. Hem kan ik nog wel vergeven, maar haar haat ik, vanwege het hoogverraad. Dat ik mijn verhaal deel is ook om andere vrouwen te waarschuwen: haal nóóit een vriendin in huis. Je weet niet waar je aan begint. Ik durfde de eerste maanden mijn nieuwe vriend zelfs niet aan vriendinnen te laten zien, was als de dood dat ze er met hem vandoor zouden gaan. Dat is nu wel over, maar ik blijf altijd op mijn hoede. Als er morgen een vriendin met huwelijksproblemen op de stoep staat, verwijs ik haar met zachte hand door naar het dichtstbijzijnde hotel in de buurt.”

Lees ook: De vriend van Susan ging vreemd met haar beste vriendin

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen