Rebecca liet haar dochter opnemen in een gesloten instelling

Maaike: ‘Mijn dochter vindt de nieuwe vriendin van haar vader vreselijk’

De ex van Maaike (36) trok na de scheiding vrijwel direct in bij zijn nieuwe vriendin. Een hippe meid, maar een ‘vreselijke heks’ volgens dochter Mirthe (11). En stiekem vindt Maaike dat leuk.

Maaike: “Eerste Kerstdag vierde mijn dochter Mirthe bij haar vader en zijn nieuwe vriendin en haar dochter. Mirthe ging er met grote tegenzin heen. Ze is liever alleen met haar vader en niet al te dol op haar stiefzusje Flora van vijf. Maar ze werd gepaaid met het vooruitzicht dat ze zouden gourmetten én veel cadeaus uitpakken. Hillie, de vriendin van mijn ex Sjors had pakjes ingepakt onder de boom. Ik deed blij voor Mirthe, we fantaseerden samen wat ze daar allemaal zou krijgen en ik moedigde haar aan vooral veel plezier te hebben.

Zelf bleef ik die kerstdag alleen. Niet echt gezellig, maar ik maakte het beste ervan. Ik had The crown nog niet afgekeken en verheugde me erop tien afleveringen achter elkaar te kunnen zien. Bovendien zou Mirthe meteen na het eten thuis afgeleverd worden.

Ik verwachtte een opgetogen gezichtje, maar in werkelijkheid keek ze sip. De gourmet was helemaal vegetarisch geweest – ze had alleen mini-pannenkoekjes gegeten – en de cadeaus die ze had gekregen, waren precies dezelfde als die voor Flora.

Mirte was bijna in tranen. Boos op papa, die er niet voor had gezorgd dat Kerst wel leuk was en kwaad op die vreselijke heks, zoals ze haar letterlijk noemde, die zich alleen maar druk maakte om haar eigen kind. Stiekem moest ik gniffelen. Die heks, zo noem ik de vriendin van mijn ex in gedachten ook altijd. Ik vond het zielig voor mijn kind dat ze zo teleurgesteld was, maar tegelijkertijd was ik ook blij dat Kerst geen enorm festijn was geweest.”

Zijn droomvrouw

“Vorig jaar maart kondigde Sjors na een huwelijk van vijftien jaar aan te willen scheiden. Hij hield nog wel van me, maar niet op de manier zoals zou moeten. Dat gevoel had hij wel voor een ander. Sjors wilde onderzoeken of deze vrouw hem wel de eeuwige liefde en het geluk zou brengen. Zo zei hij het letterlijk.

Ik wist dat praten of relatietherapie geen zin meer had. We hadden twee jaar ervoor al een crisis meegemaakt in ons huwelijk. Destijds was hij ook al verliefd geworden op deze collega, maar had hij niets met zijn gevoel voor deze vrouw gedaan. We bezochten een psycholoog en gaven aan dat we wilden vechten voor onze relatie, zowel voor onszelf als voor Mirthe. Al na een paar sessies stopten we met de therapie. We leken zelfs weer gekker op elkaar dan ook.

Helaas bleek dat maar schijn. Sjors vertelde me nu dat hij weliswaar de afgelopen jaren zijn gevoelens voor die bewuste collega had weggestopt en genegeerd, maar ze waren er al die tijd gebleven. Volgens eigen zeggen had zij hem niet meer losgelaten en hij elke keer als hij haar had gezien, weer vlinders gevoeld. Hij wilde ze nu ronduit laten fladderen, samen met haar, Hillie, zijn droomvrouw.”

Liefdevolle scheiding

“Ik ben apetrots hoe Sjors en ik de scheiding hebben aangepakt als het gaat om ons kind. Liefdevol, zonder enige strijd of onvertogen woord. Sjors ging direct akkoord met de hoogte van de kinderalimentatie. Gunde mij onze koopwoning en ik heb slechts een symbolisch bedrag hoeven betalen voor de overwaarde. We hebben ook niet hoeven knokken om wie de bank, tv, cd-verzameling of het servies mocht hebben.

We hebben het samen Mirthe verteld. Hebben rustig uitgelegd dat papa en mama nog steeds veel van elkaar hielden, maar niet meer genoeg om getrouwd te blijven. Dat we geen ruzie hadden en dat we er alles aan zouden doen om haar gelukkig te maken. Natuurlijk moest Mirthe eerst even heel hard huilen, maar toen we bleven herhalen dat zij bij mij bleef wonen in ons eigen, vertrouwde huis en ze papa mocht zien wanneer ze maar wilde, kalmeerde ze. Ze stelde vooral veel kinderlijke vragen. Of ze dan bij papa ook om half negen naar bed zou moeten en of hij wel haar brood zou smeren voor school. Wij waren allang blij dat ze niet meer huilde.

We hebben er twee weken voor genomen om haar rustig te laten wennen aan het idee dat papa zou vertrekken. Sjors sliep in die nachten gewoon nog thuis, maar niet meer in ons bed. Zelf was ik intens verdrietig en had letterlijk hartpijn van het liefdesverdriet, maar ik cijferde mezelf weg. Als kind van gescheiden ouders die door middel van een vechtscheiding uit elkaar zijn gegaan, had ik maar één doel en dat was de schade te beperken. Dat betekende vooral er heel veel voor mijn kind zijn. Mijn eigen tranen bewaarde ik voor na negenen, als zij op bed lag.

Sjors was begripvol, hij snapte hoe pijnlijk het voor mij was. Zijn mededeling dat hij nog van mij hield, was ook niet gelogen. Als ik zat te snikken, streek hij vaak zachtjes over mijn rug of kuste me op mijn wang. Het voelde best fijn me door hem te laten troosten.”

Diepe wond

“Ergens was de klap misschien minder hard, omdat ik twee jaar ervoor al was gewaarschuwd. Ook al waren we er toen goed uitgekomen, in mijn achterhoofd hield ik er rekening mee dat hij elk moment kon opstappen. Nogmaals, mijn eigen jeugd, met een vader en moeder die elkaar werkelijk de tent uitvochten en op mijn vijfde scheidden, waarbij ze mij gebruikten als hun doorgeefluik, heeft een diepe wond achtergelaten. Het maakte me een bang en onzeker kind. Ik wilde dat uit alle macht voorkomen bij Mirthe. Daarom gaf ik haar de ruimte te wennen aan het idee dat we gingen scheiden en kon ik de aanwezigheid van Sjors in huis verdragen, ook al werd ik van binnen verscheurd, omdat hij nog wel mijn grote liefde was. Het idee dat die man straks op de bank zat bij een andere vrouw was verstikkend, maar ik wist dat ik er hoe dan ook mee moest leren leven. In de eerste plaats voor mijn kind. Na die twee weken nam Sjors zijn intrek bij Hillie.”

De heks

“Nu bijna een jaar verder, kan ik niet anders zeggen dan dat Sjors en ik het goed doen als co-ouders. Hij is de allerbeste papa die er is voor Mirthe. Lief en betrokken. En ook onze relatie is prima. We hebben via een mediator de scheiding vrijwel pijnloos geregeld en communiceren als twee beleefde, volwassen mensen.  Ik heb me ook neergelegd bij onze scheiding, verheug me zelfs op het dateleven als dat straks weer mogelijk is.

Het enige waar ik wel moeite mee heb, is met ‘heksje Hillie’, zoals ik haar noem. Die géweldige collega waarvoor mijn ex-man mij heeft ingeruild. Een hippe griet van 29, met een kind afkomstig uit een onenightstand, dat ze alleen opvoedt. En nu met een man die ze heeft afgepakt van zijn vrouw. Tenminste zo voelt het voor mij. Zij heeft immers willens en wetens haar zinnen gezet op Sjors. Zij wist dat hij getrouwd was en een kind had. Dat neem ik haar meer kwalijk dan Sjors. Ik denk oprecht dat hij ingepakt is door haar mooie woorden en koppie en deze verliefdheid hem is overkomen.”

Vaderfiguur

“Ik vind het daarom vreselijk dat mijn dochter zoveel in haar omgeving is. Omdat Sjors bij Hillie is ingetrokken, slaapt Mirthe op de papa-dagen dus in haar huis. Toen Mirthe Hillie voor de eerste keer ontmoette, was ze nog wel enthousiast. Ze vond haar heel aardig. Ze hadden spelletjes gedaan met haar dochter erbij. Ook al deed het mij pijn, ik was blij voor haar. Je wilt toch dat je kind gelukkig is, ook als ze niet bij jou is. Maar de keren erop begon ze steeds meer te klagen. Dat Hillie er nu ook altijd was, net als haar dochter. Dat ze papa bijna nooit meer voor zich alleen had en dat ze moest doen wat zij allemaal wilden. Ze schijnen daar veel te knutselen. Superleuk, maar Mirthe heeft amper geduld om een tekening af te maken.

Sjors probeert wel dingen alleen samen met Mirthe te doen. Ze skaten, steppen en voetballen samen en maken wandelingen. Mirthe vindt het nu niet per se leuk om naar haar vader te gaan. Wel om tijd met hem door te brengen, maar Hillie en Flora verpesten haar weekends, zegt ze. Zij snoepen haar vaders aandacht op. Ze vindt het ook minder fijn dat het meisje haar vader steeds meer als een vaderfiguur ziet. Logisch, het kind heeft geen vader en Sjors is superlief voor haar. Voor Mirthe is dat slikken. Ze is altijd enig kind geweest, de aanwezigheid van Flora is voor haar bedreigend.”

Geen snoep

“De laatste tijd vindt ze Hillie steeds ‘stommer’. Hillie is een enorme gezondheidsfreak en leeft op groenteshakes. Ze is vegetarisch, niks mis mee natuurlijk, maar Mirthe is dol op een gehaktbal en worstenbroodjes. Net als papa. Maar die doet net zo hard mee met de tofuburgers. Geen vlees als ze bij haar vader is, klinkt misschien als iets kleins, voor Mirthe is het een enorm gemis. Ook chips of snoep heeft Hillie niet in huis. De enige snacks die ze heeft, zijn rozijntjes en nootjes. Terwijl Mirthe gewend is op zaterdagavond een bakje chips en cola te krijgen.

Het feit dat Hillie bazig is en haar vader dat maar toelaat, vindt Mirthe ook niet leuk. Volgens haar bepaalt Hillie alles in huis. Ik denk niet dat Sjors doorheeft dat Mirthe met zoveel tegenzin naar hem toegaat. Ze is altijd dolblij als hij vrijdag om vier uur hier voor de deur staat. Dan vliegt ze hem om de hals en laat hem niet meer los. Daardoor weet Sjors denk ik niet beter dan dat ze graag naar hem toegaat. Ik wil hem dat ook niet vertellen, uit angst dat hij mij als zijn rancuneuze ex gaat zien.”

Leedvermaak

“Tot nu toe gaat ze ook nog wel trouw en ze is ook stapel op haar vader, maar haar gemopper op zijn vriendin wordt steeds groter. Vaak begint Mirthe op woensdag al te klagen over de heks en haar heksenvoer. Over de yogaoefeningen die ze midden in de huiskamer doet, de gekke muziek die er wordt gedraaid en dat er maar een paar tv-zenders in huis zijn. Ze zegt dat ze zich daar eigenlijk alleen maar kan vermaken met haar telefoon.

Hoe erg ik het ook vind dat mijn kind baalt van de papaweekenden, stiekem moet ik er wel om grinniken. Ik zal mijn ex en zijn vriendin nooit afvallen. Die les heb ik wel geleerd. Toen mijn vader een nieuwe relatie kreeg, zat mijn moeder nog jarenlang op hen af te geven. Dat vond ik vreselijk om te horen. Maar als de afkeer voor de nieuwe partner vanuit mijn kind zelf komt, mag ik daar toch best een beetje leedvermaak en plezier om hebben?”

Foto: Getty Images

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.