Gaia Aikman

De zomer van Gaia Aikman: ‘Ik ben echt een zonnekind’

Het is de mooiste tijd van het jaar: de zomervakantie! Zeven weken lang haalt Vriendin vakantieherinneringen op met BN’ers. Deze week met The lion king-musicalster en zangeres Gaia Aikman (27), die eigenlijk veel te weinig vakantie neemt, geeft ze toe.

Het is de mooiste tijd van het jaar: de zomervakantie! Zeven weken lang haalt Vriendin vakantieherinneringen op met BN’ers. Deze week met The lion king-musicalster en zangeres Gaia Aikman (27), die eigenlijk veel te weinig vakantie neemt, geeft ze toe.

Terwijl jij (of nou ja, de meesten van ons) geniet van je vakantie, werkt Gaia lekker door. Als rasechte workaholic was ze de afgelopen drie zomers druk met haar rol als Nala in The Lion King. Maar als je denkt dat ze het na de allerlaatste voorstelling op 21 juli rustiger aan is gaan doen, heb je het mis. “Toen ben ik keihard gaan werken aan mijn eigen zangoptredens”, lacht Gaia. Om eraan toe te voegen: “Mijn laatste echte vakantie was alweer twee jaar geleden. Eigenlijk moet ik er snel eens een gaan plannen, anders komt er voorlopig weer niets van…”

Je bent geboren in Suriname, toch?

“Klopt! Ik heb er het eerste jaar van mijn leven doorgebracht. Daarna verhuisde ik voor een jaar naar Miami, toen weer terug naar Suriname en op mijn derde kwam ik met mijn moeder naar Nederland. Dus toen ik drie was, had ik al in drie landen gewoond, haha. In Suriname ben ik als kind twee keer terug geweest: op mijn zesde en twaalfde gingen we er op vakantie.”

Lees ook: De zomer van Marlijn Weerdenburg: ‘Voor in de zon liggen heb ik te weinig geduld’

Wat herinner je je nog van die vakanties?

“Vooral heel veel buitenspelen en familie zien. In die twee vakanties, elk zo’n vier weken, heb ik de taal geleerd van de kinderen met wie ik speelde. Ik spreek nu vloeiend Sranantongo, terwijl mijn moeder thuis Nederlands met me praatte. Ik moest het wel leren, omdat ik anders die kinderen in Suriname niet kon verstaan. Dus leerde ik het spelenderwijs. Daarna ben ik er dertien jaar lang niet meer geweest. Tot twee jaar geleden.”

Wat gebeurde er toen?

“Mijn oma, de moeder van mijn vader, overleed. Mijn vader woont ook in Nederland en was tot mijn oma ziek werd al 23 jaar niet in Suriname geweest. Zij kwam elk jaar naar Nederland, dus ik kende haar goed. Toen ze overleed, besloot ik mee te gaan naar Suriname voor de uitvaart. Dat was de eerste keer dat ik met mijn vader op reis ging en het bleek heel bijzonder. Hoewel we daar natuurlijk waren om een droevige reden, zag ik hem helemaal opbloeien. Hij voelde zich er als een vis in het water, wist precies waar hij naartoe moest en al zijn vrienden waren er nog.”

Lees ook: De zomer van Krystl: ‘Elk jaar wil ik iets doen wat ‘moeilijk’ is’

Heeft die reis jou ook meer vertrouwd gemaakt met je moederland?

“Ja, zeker. Samen met mijn vader heb ik plekken bezocht die belangrijk zijn voor de familie. Het huis waar ik als baby woonde, bijvoorbeeld. Het is in Suriname de gewoonte om na de geboorte van een kind een deel van de navelstreng te begraven. Dat is dan de plek waar je wortels in de grond liggen. Die plek heb ik gezien. Ik ben ook naar het ziekenhuis geweest waar ik ben geboren, de kerk waar ik ben gedoopt en de basisschool waar mijn vader op zat en mijn oma les heeft gegeven. Daar mochten we naar binnen na schooltijd en ik mocht zelfs de bel luiden. Mijn vader vertelde allemaal verhalen over hoe hij daar kattenkwaad had uitgehaald, zo leuk. Ik begrijp nu beter waar ik vandaan kom. Bovendien heeft het overlijden van mijn oma, hoe verdrietig ook, de familie echt weer bijeengebracht. We hebben nu een familieapp en delen foto’s van dagelijkse dingen, zo sterk is de band.”

Waar ging op jouw laatste echte vakantie naartoe?

“Dat was een paar maanden vóór Suriname en ook bijzonder. Het was het jaar waarin ik 25 werd. Ik wilde al een tijdje op vakantie met mijn toenmalige vriend, maar draaide productie na productie en stelde het steeds uit. Uiteindelijk heeft hij me verrast: hij had stiekem naar mijn werk gebeld en gevraagd wanneer ik het langst vrij kon krijgen. Op mijn verjaardag vertelde hij dat we naar Thailand gingen. Acht dagen, langer kon niet, maar het was fantastisch. Precies de droomvakantie die ik me had voorgesteld.”

Lees ook: De zomer van Joost Spijkers: ‘Onze vakantie is een hele productie’

Lees het hele interview met Gaia in Vriendin 32.

Tekst: Tanja Spaander. Foto’s: Bart Honingh. Visagie: Linda Huiberts. Met dank aan: De Waterkant, Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen