Marlijn Weerdenburg

De zomer van Marlijn Weerdenburg: ‘Voor in de zon liggen heb ik te weinig geduld’

Het is de mooiste tijd van het jaar: de zomervakantie! Zeven weken lang haalt Vriendin vakantieherinneringen op met BN’ers. Deze week actrice, presentatrice en zangeres Marlijn Weerdenburg (36), die zich in haar vakantie het liefst terugtrekt én de keuken in duikt.

Het is de mooiste tijd van het jaar: de zomervakantie! Zeven weken lang haalt Vriendin vakantieherinneringen op met BN’ers. Deze week actrice, presentatrice en zangeres Marlijn Weerdenburg (36), die zich in haar vakantie het liefst terugtrekt én de keuken in duikt.

Eigenlijk is ze geen ‘zomermens’, geeft Marlijn meteen toe. “Ik ben meer een seizoensmens: ik hecht waarde aan elk jaargetijde. Eigenlijk ben ik in de zomer vaak aan het werk, al is het eerste gevoel wat opkomt in die periode toch: vakantie! Lekker met z’n drietjes of met vrienden, ergens op een fijne plek waar je niets hoeft. Dat je elke dag opstaat en kunt denken: we zien wel vandaag. Meestal zitten we in een huisje, hoewel kamperen toch ook nog lonkt…”

Je bent net terug van vakantie. Waar ben je geweest?

“Met mijn vriend Paul en onze zoon Teun was ik twee weken in Frankrijk. Veel mensen gaan op vakantie vaak uit eten, maar wij vinden het juist leuk om uitgebreid boodschappen te doen in zo’n enorme Franse supermarkt en daar uren rond te lopen. Franse kaasjes en andere lekkere dingen kopen, en vervolgens twee uur in de keuken staan. Vakantie is voor mij rustig aan ontbijten, veel buiten zijn, liefst de hele dag, en lekker wandelen. Het ideale weer is voor mij zo tussen de 20 en 25 graden; boven de dertig is me te heet. Ik vind het lekker als je wel een jurkje aan kunt, het fijn is in de zon en je af en toe kunt zwemmen.”

Lees ook: De zomer van Krystl: ‘Elk jaar wil ik iets doen wat ‘moeilijk’ is’

Je hebt dit jaar een zomerprogramma voor televisie gemaakt?

“Ja, het heet Aan ’t zand en het is een zandsculpturenwedstrijd. We hebben het de eerste twee weken van juni opgenomen in Kijkduin. Vanaf 4 september is het op de buis. Eerst zijn zes professionele zandkunstenaars geselecteerd, echt de crème de la crème van Nederland. Mensen die heel de wereld over vliegen, zo goed zijn ze. Toen ik werd gevraagd, kende ik die hele wereld niet. Ik dacht dat mensen kasteeltjes gingen bouwen, maar het zijn echte kunstenaars én doorzetters: soms zitten ze zestien uur lang op hun knieën met een klein mesje te kerven. In weer en wind. We hebben heftig weer gehad tijdens de opnames, van hagel tot storm. Pas toen we helemaal klaar waren, ging de zon schijnen. Ik kon af en toe nog een strandtent in duiken om te schuilen, zij zaten maar buiten te werken. Maar… de resultaten waren echt geweldig.”

Toen heb je dus niet echt van het strand kunnen genieten, doe je dat normaal gesproken wel?

“Een paar uurtjes. Ik ben niet iemand die de hele dag gaat liggen, daarvoor heb ik het geduld niet. Het is me ook snel te heet. We waren op vakantie naar Belle-Île, een eilandje voor de Bretonse kust. Prachtig was het, met allemaal pittoreske baaitjes waar nog niemand was, want in Frankrijk was het nog geen vakantie. Daar gingen we dan ’s middags een paar uur naartoe. Maar op een gegeven moment heb ik het dan zo warm en zit er overal zand. Nee,
ik ben geen enorme strandliefhebber. Ik vind de zon ook een beetje eng, want ik verbrand snel en ben dus de hele tijd aan het smeren. Voor mijn doen ben ik nu héél bruin.Ik ben er helemaal trots op, haha.”

Lees ook: De zomer van Joost Spijkers: ‘Onze vakantie is een hele productie’

Maar je gaat dus niet direct in de zon zitten?

“Nee. Elk jaar ga ik ook een keer met vriendinnen op vakantie. Zij zijn echte zonliefhebsters en liggen de hele dag aan het zwembad. Ik zit dan onder een parasol een boek te lezen en ga de lunch bereiden, want ik moet bezig blijven. Mijn vader had anderhalf jaar geleden een voorstadium van huidkanker, sindsdien vind ik de zon nog enger. Ik heb ook een keer een zonnesteek gehad: misselijk, duizelig, overgeven. Door rust te nemen en goed slapen was het de volgende dag gelukkig over.”

Wat voor vakantietype ben je?

“Het hoeft van mij niet allemaal heel luxe. Met mijn vader, moeder en oudere zus gingen we vroeger met de tent naar Frankrijk. We stonden vaak op een simpele camping, maar wel mét een zwembad. Ik heb daar superleuke herinneringen aan: altijd buiten, zwemmen, andere kinderen leren kennen, mooi weer. ’s Ochtends ging ik met mijn vader stokbrood halen bij de campingwinkel en daar mochten we dan Nutella op smeren, wat we normaal niet kregen. Later gingen we met een caravan, weer naar Frankrijk. Eerst sliepen mijn zus en ik in de caravan op een stapelbed, later kregen we ieder ons eigen tentje. Heel stoer natuurlijk! Mijn moeder stond elke avond te koken in die veel te hete caravan en wij waren de hele dag spelletjes aan het doen: badminton, tafeltennis, ook met mijn vader. Dat hebben we gedaan tot ik dertien, veertien was, toen ging mijn zus zelf op vakantie. Toen ik vijftien was, ging ik alleen met mijn ouders mee en kreeg ik mijn eerste vakantievriendje.”

Lees ook: De zomer van Fatima Moreira de Melo: ‘Op vakantie gaan we voor luxe’

Lees het hele interview met Marlijn in Vriendin 31.

Tekst: Tanja Spaander. Foto’s: Bart Honingh. Visagie: Linda Huiberts. Met dank aan Fruittuin van West

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen