krystl

De zomer van Krystl: ‘Elk jaar wil ik iets doen wat ‘moeilijk’ is’

Het is de mooiste tijd van het jaar: de zomervakantie! Zeven weken lang haalt Vriendin vakantieherinneringen op met BN’ers. Deze week zangeres Krystl (36), die er niet mee zit als ze even niemand heeft om mee op vakantie te gaan: dan reist ze toch gewoon alleen!

Het is de mooiste tijd van het jaar: de zomervakantie! Zeven weken lang haalt Vriendin vakantieherinneringen op met BN’ers. Deze week zangeres Krystl (36), die er niet mee zit als ze even niemand heeft om mee op vakantie te gaan: dan reist ze toch gewoon alleen!

Zet haar in een luxe hotel of in een tentje, Krystl maakt het niets uit. Als ze maar kan reizen, want ze heeft al heel wat stempels in haar paspoort verzameld. Met een geliefde, familie, wat vriendinnen of in haar uppie, ze vindt alles leuk!

Wat was jouw laatste grote reis?

“Naar Bali. Daar ben ik eind januari drie weken in m’n eentje geweest. Dat ik alleen ging, kwam door omstandigheden: mijn relatie met radio-dj Paul Rabbering was vorig jaar mei geëindigd en ik wilde gewoon even weg. Vorig jaar was sowieso een heftig jaar. Mijn persoonlijke leven lag overhoop, maar qua werk ging het juist goed. Ik heb veel gespeeld met countrytrio The BlueBirds. Nu had ik behoefte aan rust. Bali was een plek waar ik altijd eens naartoe wilde, ik had zo veel goede verhalen gehoord. Al sloeg ik ook weer aan het twijfelen…”

Lees ook: De zomer van Joost Spijkers: ‘Onze vakantie is een hele productie’

Hoezo?

“Opeens bedacht ik: wil ik eigenlijk wel weg? Moet ik niet juist even thuis zijn, omdat ik met onze theatertour ook veel weg was? Misschien had ik mezelf deze reis aangepraat om iets te bewijzen. Daarnaast had ik mijn huidige vriend net ontmoet. Niet dat we samen zouden gaan, zo ver waren we nog niet, maar toch… geen handige timing. Uiteindelijk besloot ik negen dagen van tevoren: ik ga. Toen heb ik meteen geboekt. Ik heb ook nog nagedacht over backpacken in Vietnam, maar bedacht dat ik de hele tour al aan het in- en uitpakken was geweest. Ik wilde ook geen slaapzaal delen met anderen, maar iets voor mezelf dat makkelijk te bereizen was. Dus: Bali.”

Wat heb je daar gedaan?

“Vooral veel gechilld! Heerlijk gegeten, veel gewandeld, gelezen, uitgeslapen, gedachten van me afgeschreven in een schriftje. Ik heb een kookcursus gedaan, een fietstocht gemaakt en op het strand gelegen. Die drie weken gingen héél snel voorbij. Ik ging op de bonnefooi, heb alleen de eerste twee nachten geboekt. Verder ging ik van plek naar plek: dan keek ik op Booking.com wat vrij was. Zo kwam ik bijvoorbeeld in Ubud, het yoga-walhalla van Bali, waar ik wat lessen heb gevolgd. Als ik ergens langer wilde blijven, boekte ik gewoon bij. Het was heerlijk om alles zelf te bepalen en met niemand rekening te hoeven houden. Toen ik terugkwam, dacht ik: ik zou dit zó weer doen.”

Lees ook: De zomer van Fatima Moreira de Melo: ‘Op vakantie gaan we voor luxe’

Had je vaker alleen gereisd?

“Ja, acht jaar geleden ben ik naar Australië geweest. Een vriendin is daar jaren geleden naartoe geëmigreerd voor een leuke Ozzie. Ik heb eerst haar opgezocht en ben daarna nog vier weken in mijn eentje gaan rondtrekken. Dat was zoiets waarvan ik vond dat ik het een keer gedaan moest hebben. Eigenlijk al eerder, want met mijn 28 jaar was ik de oma van de backpackers daar, haha. Het was een fijne, maar ook moeilijke reis. Ook toen had ik een heftig jaar achter de rug. Ik had net mijn eerste album uitgebracht en veel opgetreden, mijn hele leven was veranderd. En tijdens het reizen kwamen er allemaal dingen naar boven van de relatie die eigenlijk al een jaar uit was. Blijkbaar moest ik die nog verwerken, tot nachtmerries aan toe. Bij terugkomst was alles uit mijn systeem én had ik inspiratie opgedaan voor liedjes, dat was weer een voordeel. Vlak voordat ik wegging had ik toen Paul ontmoet trouwens, wéér zo’n handige timing!”

Lees meer over de zomer van Krystl in Vriendin 30.

Tekst: Tanja Spaander. Foto’s: Bart Honingh. Visagie: Linda Huiberts. Met dank aan: Het Rijk van de Keizer, Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen