Persoonlijke verhalen

De leerlingen van Edith hielpen hun klasgenoot: ‘Ik was zó trots op ze’

Vraag een juf naar mooie momenten en een reeks bijzondere voorvallen volgt. Edith is trots op het daadkrachtige optreden van haar leerlingen. “Ik ben blij dat ik naar ze heb geluisterd!”

Edith (53): “Mijn 4-havoleerlingen moesten een proefwerk maken en terwijl ik de blaadjes uitdeelde, hoorde ik de leerlingen heel onrustig met elkaar overleggen. Ik werd eerst een beetje boos en zei dat ze absoluut stil moesten zijn, maar zag ook aan hun blikken dat er iets aan de hand was. ‘Oké jongens, wat is er?’, vroeg ik toen maar. Een meisje vertelde dat Sem ‘vaarwel’ in de groepsapp had gezet en dat ze hem vanochtend in de buurt van het treinstation had gezien. Ik vond dit verontrustend en besloot naar de roosterkamer te gaan. Sem bleek niet in de klas te zitten en zijn ouders waren telefonisch niet te bereiken. Terwijl de zorgcoördinator en afdelingsleider zich afvroegen wat nu het protocol was, wilden mijn leerlingen meteen actie ondernemen. Op dat moment koos ik ervoor om die besluiteloze volwassenen te negeren en naar mijn leerlingen te luisteren.

Juf Sarah: ‘Dit mooie gebaar van mijn leerling vergeet ik nooit meer’

De een belde de politie, twee leerlingen gingen naar het station en twee anderen gingen naar het huis van de jongen. Ze vonden Sem thuis en wachtten bij hem tot de politie er was. Toen de twee weer terug in de klas waren, zagen ze lijkbleek en stamelden: ‘Mevrouw, hij wilde het echt doen. We hebben met hem gepraat tot de politie er was.’ De les erna heb ik wat lekkers voor de leerlingen meegenomen en ze verteld hoe trots ik op ze was, omdat ze de boodschap van de jongen niet genegeerd hadden, daadkrachtig hadden opgetreden en zo het verschil hadden gemaakt. Ik was zo blij dat ik naar ze heb geluisterd! Dit mooie, maar ook verdrietige moment zal ik nooit meer vergeten.”

Dit verhaal komt uit Vriendin 11. Daarin lees je ook de verhalen van 8 andere juffen.

Lees ook: Annemiek lijdt al sinds haar vijftiende aan depressies

Heb jij last van suïcidale gedachten? Praat er dan over. Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl.

Foto: iStock

Reageer op dit artikel