Blog

Stefanie: ‘Adriana mag af en toe filmpjes op TikTok bekijken’

Flarden muziek komen voorbij. Adriana´s mondhoeken krullen omhoog terwijl ze naar de tablet staart. Ik weet waar ze naar kijkt: filmpjes op TikTok, een populaire app onder jongeren.

Vijftien minuten

Er kunnen video’s van vijftien seconden op geplaatst worden. Meestal zie je mensen die playbacken, dansen, een grapje maken of hun huisdier laten zien. Ik vind het helemaal niks en weet niet wat ik ermee aan moet. Interesse tonen lijkt mij verstandiger dan verbieden. Als ik afwijzend over TikTok doe, zal Adriana mij niet meer roepen om samen met haar een ‘leuk’ filmpje te bekijken. Geestdodend laat ik het niet worden, want na een kwartiertje moet Adriana TikTok stoppen. Vijftien minuten zijn toch al goed voor zestig video’s!

Geen eigen account

Ik verdiep mij er wel in. Een specialist jeugd en digitale media zou de app niet toestaan voor kinderen onder de 13 jaar. Een account is tot die leeftijd namelijk verboden. Adriana mag dan ook geen account op TikTok. Ik zou niet willen dat een volwassen man een dansfilmpje van mijn dochter bekijkt. De specialist merkt tevens op dat de liedjes, waarmee je lipsynchroon kunt meezingen, vaak seksueel getint zijn. Hij vermeldt erbij dat de meeste Nederlandse kinderen de Engelse teksten toch niet begrijpen.

Lees ook de vorige blog van Stefanie: ‘Ik denk aan mijn adoptiekind dat ik zelden zie’

Niet makkelijk

Kinderen horen dezelfde liedjes trouwens ook gewoon op de radio. Irritanter vind ik de sensuele duckfaces die erbij worden getrokken. Verder vind ik de video’s vrij onschuldig, maar het blijft lastig om aan te voelen in hoeverre ze verantwoord zijn. Ben ik ouderwets als ik opvoeden, wat social media betreft, niet gemakkelijk vind? Adriana mag af en toe filmpjes op TikTok bekijken. Mondjesmaat geef ik kritiek en laat ik een vertederde ‘oh’ horen bij het zien van schattige dieren. Educatief is TikTok niet, maar dat hoeft ook niet. Als kinderen thuis uitsluitend taal- en rekenspelletjes op de tablet mogen doen, krijgen ze waarschijnlijk juist een afkeer van leren.

Kast vol boeken

Dirk en ik bieden wel alternatieven. Zo nemen wij films van Zappbios op. Die zijn verantwoord en ook nog eens erg mooi. Adriana heeft alle verfilmingen van boeken van Carry Slee gezien. Die films kijk ik vrijwillig mee. En ouderwets of niet, de tablet gaat niet mee naar bed. We hebben boven zelfs geen televisie, maar wel een kast vol boeken en een stapel bibliotheekboeken. We beginnen voor de tweede keer aan ‘Kattensoep’ van Janneke Schotveld. Ineens heeft Adriana weer zin in dat boek. Wat gebeurt er ook alweer met die katten? Toch weer spannend. Daar kan TikTok niet tegenop.

OVER STEFANIE

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 8 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar! Lees hier al haar blogs terug.

Reageer op dit artikel