Mondkapje

Zó kun je je mondkapje tussentijds het best opbergen

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje in de publieke ruimte verplicht, maar hoe kun je ‘m eigenlijk het best bewaren?

Materialen

Volgens Wouter van Dijk, mede-eigenaar van een pop-up mondkapjeswinkel in Utrecht, hebben weinig mensen zin om hun mondkapjes elke dag te wassen. “Ik adviseer die klanten om een papieren exemplaar te kiezen. Die moet je na gebruik weggooien.”

Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Van Dijk: “Katoen is bijvoorbeeld luchtdoorlatend. Ook is het soepeler dan polyester. Nylon raad ik niet aan. Dat is met dit weer veel te warm.”

Goede pasvorm

Volgens arts-microbioloog Andreas Voss is het vooral belangrijk dat het mondkapje goed past. “Zorg ervoor dat die vooral goed over je neus zit. Ook moet hij netjes aansluiten onder je kin en achter je oren vastzitten. Hij moet niet te los zitten.”

Ook adviseert hij een kapje met meerdere lagen. “Eenlaagse maskertjes helpen niet. Je moet een gelaagd masker hebben, waarbij de binnenkant van katoen is. Dat ventileert goed en is comfortabeler.”

Afblijven tijdens het dragen

Heb je ‘m eenmaal op, dan moet je er zoveel mogelijk afblijven. Voss: “Je vingers zijn mogelijk besmet met de druppels van anderen. Daarmee kan je het mondmaskertje manipuleren. Als je jeuk hebt, moet je eerst je handen desinfecteren. Daarna pas krabben.”

In een boterhamzakje

Doe je ‘m vervolgens weer af, dan moet je ‘m bij je oren lostrekken. “Doe dat niet aan de voorkant”, aldus Voss. “Je moet ervan uitgaan dat de buitenkant besmet is. En berg hem vervolgens op in een boterhamzakje. Dan is hij netjes afgesloten. Doe hem niet in je broekzak, dat is vies.”

Op tijd vervangen

Volgens Voss is het raadzaam om het mondkapje niet te lang te dragen. “Op het moment dat het mondmasker nat is, werkt het niet meer. Als je bijvoorbeeld zingt of praat met consumptie, kan je hem veel korter dragen. Bij goede, medische maskers is het na drie tot vier uur echt tijd om hem te vervangen.”

Dagelijks wassen

Een mondkapje wassen, moet je dagelijks doen. Voss: “Dat moet op zestig graden. Je kan hem ook in de oven doen als-ie daar tegen kan. Was je hem op minder dan zestig graden, dan is er een risico dat niet alle virusdeeltjes dood zijn.”

Papieren exemplaar

Zie je het niet zitten om dagelijks je mondkapje te wassen en ‘m te vervoeren in een plastic zakje? Dan kan je volgens Van Dijk ook kiezen voor een papieren exemplaar. “Het voordeel van een papieren mondkapje is dat je ze weggooit, dus je weet zeker dat je ze niet twee keer gebruikt.”

Bron: Editie NL

Lees ook: hier koop je de leukste niet-medische mondkapjes

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen