Thuiswerken

Werk en corona: hier heb je wel en geen recht op

Het is inmiddels al de derde week dat we zoveel mogelijk thuis moeten werken vanwege de coronacrisis. Maar waar heb je eigenlijk allemaal recht op in deze situatie? Kun je je vakantiedagen bijvoorbeeld uitstellen als ze al zijn goedgekeurd?

In dit artikel bespreken we de meest voorkomende situaties.

Vakantiedagen

Had jij je vakantiedagen al opgenomen, maar kan de geplande reis niet doorgaan? Grote kans dat je een voucher hebt gekregen en deze dagen op een later tijdstip op wilt nemen. Heb je hier recht op? “Als je je dagen hebt opgenomen en ze zijn goedgekeurd, dan kun je in principe niet meer terug”, vertelt Mariska Aantjes, arbeidsrecht advocaat bij Aantjes Advocaten aan het AD. “Maar er is ook nog zoiets als goed werkgeverschap.”

Er bestaat namelijk een risico dat de werknemer niet goed uitrust wanneer hij of zij deze dagen thuis moet blijven. “Je moet wel kunnen opladen. Vervelend voor de werkgevers, maar een gedwongen vakantie is geen vakantie.” Brantjes adviseert dan ook om een gesprek met je baas aan te gaan, om gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Horeca

Werk je in de horeca en wil je baas je vakantiegeld opschorten om de lasten te betalen? Dat mag niet zomaar. “Je moet het in het cao vastleggen of er moet overeenstemming zijn met de medewerkers”, aldus Aantjes.

“Het komt wel eens voor dat werkgevers aan hun personeel vragen om alsjeblieft vakantiegeld in te leveren of genoegen nemen met een lager percentage omdat anders de tent moet sluiten. Uiteindelijk is er niemand bij gebaat als het bedrijf moet stoppen.”

Dit is zeker voor uitzendkrachten een moeilijke kwestie. “Je kunt je afvragen in hoeverre zij deze keuze vrijwillig kunnen maken. Ze hebben geen contract, dus als ze ‘nee’ zeggen, weten ze niet of ze hun baan behouden.”

Werken op locatie

Wie voor zijn werk op een bepaalde locatie moet zijn, maar liever thuis wil werken, wordt geadviseerd om het gesprek aan te gaan. “Primair is kinderen opvangen niet het probleem van de werkgever en kan hij de werknemer nog steeds verplichten naar het werk te komen, zolang hij of zij gezond is en de werkgever een gezonde en veilige werkplek kan bieden”, vertelt Gerard Berghuis, advocaat arbeidsrecht bij Baasz Advocaten aan het AD.

Er zou gedacht kunnen worden aan een oplossing waarbij iemand bijvoorbeeld vier uur vrij neemt en de andere vier uur erbij krijgt. Ook zou iemand ’s avonds of in het weekend wat uurtjes extra kunnen werken, zodat diegene overdag vrij is om bij de kinderen te zijn.

Proeftijd die niet doorgaat

Wat als je bij een nieuw bedrijf zou starten, maar je baas een beroep doet op de ‘proeftijd’ en je contract hiermee toch opzegt? “Dit mag”, vertelt Berghuis aan AD. “De wet bepaalt dat de werkgever, als de werknemer daar om vraagt, schriftelijk moet opgeven waarom hij de werknemer heeft ontslagen. De mogelijke redenen zijn in zo’n geval vaak de bedrijfseconomische omstandigheden van de werkgever. Werknemers met een proeftijd-beding, vallen wat dit betreft tussen wal en schip”, zegt Berghuis. Ze kunnen dan wel een WW-uitkering aanvragen.

Is er sprake van een mondelinge contractverlenging, dan kan dit aanbod alsnog worden ingetrokken. “Dus ook dat gebeurt”, zegt Berghuis. Het wordt lastiger in het geval de werknemer bewijs heeft voor het feit dat hem contractverlenging is beloofd. “Als er bijvoorbeeld getuigen bij waren, kan er een discussie over het bewijs ontstaan. Dan heeft de werkgever een probleem.”

Nek- en schouderklachten door thuiswerken

Volgens Berghuis is de werkgever verantwoordelijk voor een goede thuiswerkplek. “Hoe langer deze situatie duurt, hoe meer er van de werkgever gevraagd mag worden. Een werkgever mag zeggen: prima, je kunt de bureaustoel van kantoor ophalen en tijdelijk thuis gebruiken. Of: als jij een bureau koopt, krijg je van mij de kosten terug.”

Werk je werkgever niet mee, dan kan je de arbeidsinspectie inschakelen. “Maar in overleg is er vaak al heel veel mogelijk.”

Bron: AD

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.