hoofdpijn

Waarom patiënten na corona nog zoveel klachten hebben

Veel mensen die het coronavirus hebben gehad, kampen maanden later nog steeds met gezondheidsklachten. Wat is de oorzaak hiervan?

Klachten

Uit een peiling van het Longfonds is gebleken dat veel coronapatiënten die de ziekte thuis uitziekten maanden later nog steeds last hebben van klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, druk op de borst en kortademigheid. 85 procent van de deelnemers (met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar) zegt voor de besmetting een goede conditie te hebben gehad. Slechts 6 procent voelt zich weer de oude.

Immuuncellen afzwakken

Wat de oorzaak is dat mensen nog zo lang klachten ondervinden, is niet helemaal duidelijk. “Wat je ziet bij mensen die het coronavirus hebben gehad en in het ziekenhuis hebben gelegen, is dat de immuuncellen afzwakken”, vertelt longarts Gert-Jan Braunstahl tegen RTL Nieuws. “Ik kan mij voorstellen dat dit ook zo is bij mensen die niet in het ziekenhuis hebben gelegen. Hierdoor zijn ze dus langer ziek. Ook bij andere infecties van de longen zien we dat de klachten nog twee tot drie maanden aan kunnen houden.”

Braunstahl vertelt dat hij veel patiënten met langdurige klachten heeft gezien die geen afwijkingen in de longen hebben. “Dat is lastig te verklaren.”

Kwestie van uitzieken

Dat een aantal patiënten met milde klachten na een aantal weken nog steeds klachten hebben, is ook bekend bij longarts Leon van den Toorn. “In hoeverre dit een blijvend probleem is, weten we niet”, vertelt hij tegen RTL Nieuws. “Het kan ook een kwestie van uitzieken zijn, net zoals met de normale griep.”

Longschade

Bij een aantal coronapatiënten die wel in het ziekenhuis zijn opgenomen geweest en na zes weken weer naar huis mochten, is longschade ontdekt. Het is nog niet duidelijk of deze van chronische aard is.

Advies

Heb je hevige aanhoudende klachten? Neem dan contact op met de huisarts, adviseren beide longartsen. Van den Toorn: “Als je bijvoorbeeld moeite hebt met traplopen of snel uitgeput bent, is het verstandig dat er een arts naar kijkt.”

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *