Krijg Jij Meer Geld Vanaf 1 Juli? Dit Zijn Verandert Er Voor Jouw Portemonnee

Krijg jij meer geld vanaf 1 juli? Dit verandert er voor jouw portemonnee

Het is weer die tijd van het jaar waarop prijswijzigingen plaatsvinden door nieuwe wet- en regelgeving. Wat verandert er vanaf 1 juli voor jouw portemonnee?

Wat verandert er per 1 juli?

Op twee momenten in het jaar, op 1 januari en 1 juli, verandert er het een en ander voor je portemonnee. In veel gevallen betekent het dat het leven duurder wordt, maar voor sommige mensen pakt het ook voordelig uit. Dit zijn een paar van die grote veranderingen.

Minimumloon stijgt

De belangrijkste verandering is misschien wel dat het minimumloon stijgt met 3,09 procent. In euro’s betekent dat € 13,68 per uur voor werknemers van 21 jaar. Het minimumjeugdloon stijgt ook: kinderen van 15 jaar verdienen minimaal € 4,10 per uur, jongeren van 20 jaar minimaal € 10,94.

Hogere uitkering

Mensen met een uitkering ontvangen per 1 juli meer geld, omdat de uitkeringen meestijgen met het minimumloon. Dat levert alleenstaanden met een bijstandsuitkering netto € 1243 per maand op. De AOW stijgt naar € 1486,24 per maand. Wie getrouwd is of samenwoont, ontvangt een lager bedrag.

Dubbele kinderbijslag

Sommige ouders krijgen op 1 juli een dubbele kinderbijslag. Dit geldt voor kinderen die extra zorg nodig hebben met een indicatie voor Wet langdurige zorg (Wlz). De kinderbijslag verschilt per leeftijd. Voor kinderen tot en met vijf jaar ontvangen ouders € 279,49, voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar € 339,38 en voor kinderen tussen de 12 en 17 jaar € 399,27. Let op, het is mogelijk om de dubbele kinderbijslag met zes maanden terugwerkende kracht aan te vragen.

Wat verandert er nog meer?

Daarnaast stijgen er ook een hoop kostenposten. Niet alleen gaan de prijzen van (sociale) huurhuizen omhoog, ook postzegels en internet- en tv-abonnementen worden duurder. Daarnaast kunnen energieleveranciers de prijzen verhogen of verlagen voor mensen zonder vast contract en is het een goed moment om te kijken of je alle wettelijke vakantiedagen van 2023 inmiddels hebt opgenomen. Die vervallen per 1 juli, tenzij anders vermeldt in het cao.

Voor huurders verandert er per 1 juli nog iets. Een vast contract wordt de norm, waardoor er dus geen tijdelijke contracten meer afgesloten dienen te worden. Daardoor krijg je als huurder meer zekerheid.

Vriendin’s favoriet

Vraag jij je ook regelmatig af waar je geld gebleven is? Dat is niet gek, de meeste mensen hebben ook niet inzichtelijk waar hun geld precies naartoe gaat. Door elke uitgave op te schrijven en een maandelijkse samenvatting te maken, kan jij je financiële situatie in kaart brengen en vervolgens bijsturen waar nodig. De budget planner van Vultera gaat je hierbij helpen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Het Parool, Metronieuws
Foto: Getty Images