Fietsen

Is het eigenlijk wel verantwoord om een fietstocht te maken?

Als de zon schijnt, gaan we er graag op uit om een stukje te fietsen. Maar afstand houden op een fietspad kan lastig zijn. Zo maak je een verantwoord fietstochtje.

Fietsen is geen probleem, vinden het RIVM en de Fietsersbond. Mits je geen verkoudheidsklachten hebt. Ook als je boven de zeventig bent of tot een risicogroep behoort, kun je beter thuisblijven. Mag jij wél een stukje fietsen? Dan moet je hier rekening mee houden.

Vermijd drukke plekken

Probeer drukke plekken zoveel mogelijk te vermijden. “Een fietstochtje, daar is niets op tegen. Maar zoek wel wat uit waar je geen drukte verwacht. Op sommige momenten kun je op fietspaden geen 1,5 meter afstand houden. En dan is er een risico”, vertelt Harald Wychgel, woordvoerder van het RIVM, tegen RTL Nieuws. Zorg dat je niet hoestend en niezend op de fiets zit, want deze druppeltjes kunnen door een windvlaag op iemand anders terechtkomen.

Lees ook: Wat is nu eigenlijk gezonder: wandelen of fietsen?

Houd genoeg afstand

De Fietsersbond adviseert om zowel in de lengte als in de breedte genoeg afstand te houden, minimaal anderhalve meter. “Goed rechts op de weg blijven fietsen vergemakkelijkt het afstand houden als er tegenliggers komen. Als je moet inhalen, haal dan ruim in, ook bij wandelaars. Gebruik je bel om het aan te kondigen en begin op tijd”, aldus de Fietsersbond. Bij het inhalen hoef je niet op het fietspad te blijven, je mag ook gebruik maken van de rijbaan.

Zo ga je om met tegenliggers

Het is niet toegestaan om in een grote groep bij elkaar te fietsen. En als je niet tot één huishouden behoort, moet je anderhalve meter afstand houden. En hoe ga je om met tegenliggers? De ANWB adviseert het volgende: “Maak een overdreven stuurbeweging naar rechts. Hopelijk is deze kleine reminder voldoende om de aandacht van je tegenliggers te trekken. Oogcontact, een lachje of een vriendelijk knikje willen ook wel ‘ns helpen om de aandacht te trekken en je boodschap te verduidelijken. Mocht dat niet werken, zwaai met je arm of roep.”

Lees ook: Kunnen we op vakantie naar het buitenland deze zomer?

Bron: RTL Nieuws Foto: iStock