Fietsen

Wat is nu eigenlijk gezonder: wandelen of fietsen?

Vanwege het mooie weer wordt er momenteel veel gefietst en gewandeld. Allebei natuurlijk gezond, maar wat is de beste optie?

Waar de een het liefst een stuk gaat wandelen, pakt de ander liever een (elektrische) fiets uit de schuur. Maar wat is nu gezonder: wandelen of fietsen?

Hoeveel calorieën?

Gemiddeld wandelen we ongeveer 5 kilometer per uur. Bij een gewicht van 70 kilo verbrand je dan ongeveer 280 calorieën per uur. Als je wat sneller wandelt, gemiddeld 6 kilometer per uur, verbrand je een stuk meer: 350 calorieën. Op een normale stadsfiets behaal je makkelijk een snelheid van 15 kilometer per uur. Als je 70 kilo weegt, verbrand je in een uur ongeveer 280 calorieën. Als je het tempo verhoogt en 18 tot 20 kilometer per uur fietst, verbrand je al snel 500 calorieën per uur.

Lees ook: Wil je afvallen? Wandelen werkt vaak beter dan hardlopen

Het gaat om de snelheid

Of je nu rustig wandelt of rustig fietst: met beide verbrand je ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Maar als je het tempo opvoert, is de fiets tóch een gezondere optie. Daarmee raak je namelijk 150 calorieën meer kwijt. Het voordeel van wandelen is wel dat je je botten op een goede manier belast, waardoor ze sterker blijven en het risico op botontkalking afneemt. Bovendien stimuleert het de doorbloeding van de hersenen.

Ook interessant: 6 verrassende voordelen van wandelen

Bron: Weight Watchers Foto: iStock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen