Regen

Tóch een bui? Dit is de reden dat weer-apps er vaak naast zitten

Zul je net zien: geeft je weer-app aan dat het droog blijft, komt het met bakken uit de lucht. Hoe komt het dat ze er zo vaak naast zitten?

Meteoroloog Nicolien Kroon legt het uit aan RTL Nieuws.

Waar en wanneer

Grote regengebieden die over ons land trekken, zijn vaak makkelijk te volgen. Daardoor kunnen weer-apps goed inschatten óf en hoe lang het gaat regenen. Bij kleinere buien is dat lastiger. “Die zijn een stuk kleiner en feller, maar ook meer plaatselijk. En daarom is het lastiger om in te schatten waar en wanneer ze precies gaan vallen”, aldus Kroon. Ze maakt de vergelijking met popcorn: “Je weet dat ze gaan openbarsten, maar je weet niet precies op welk moment en waar.”

Onduidelijk beeld

Hoewel de weermodellen steeds geavanceerder zijn, blijft het moeilijk om de atmosfeer nauwkeurig in kaart te brengen. “Wat ze wel heel mooi aangeven is dat een gebied potentieel gevoelig is voor buien. We kunnen dan dus een indicatie geven van waar de kans op buien het grootst is”, legt Kroon uit. Ook geeft geven weer-apps soms een onduidelijk beeld. Staat er 60 procent kans op regen? Dan kan het ook zijn dat er alleen een bui van 10 minuten valt. “Dat geeft de kans aan dat het ergens die dag kan gaan regenen. Niet hoe lang het gaat regenen. Dus als het tien minuten regent die dag, was daar 60 procent kans op.” Het betekent dus niet dat het 60 procent van de tijd gaat regenen.

Lees ook: Op déze plek vallen in het najaar de meeste buien

Bron: RTL Nieuws Foto: Getty Images