Regen

Op déze plek vallen in het najaar de meeste regenbuien

Tja, als je in Nederland woont, krijg je de regenbuiten er gratis bij. Maar volgens het KNMI kun je vooral op déze plek regen verwachten.

Woon je aan de kust? Bereid je dan voor op een natte herfst.

Buien aan de kust

Hoeveel buiten er dit najaar precies gaan vallen, is natuurlijk een verrassing. Maar wat het KNMI wel weet, is dat er vooral in de kustgebieden veel neerslag zal vallen. En dat is niets nieuws. In de lente en zomer vallen namelijk de meeste regenbuien in het binnenland, maar in de herfst en winter verschuift dit naar de kustgebieden. Deze verschuiving hoort bij ons gematigd zeeklimaat.

Zo ontstaat een bui

Eerst een technisch verhaal. Een bui ontstaat wanneer de lucht in de onderste laag van de atmosfeer warmer wordt dan de lucht op grotere hoogte. Dit kan gebeuren als de aarde – en daarmee ook de lucht daarboven – door de zon opwarmt. Deze opgewarmde luchtbellen stijgen op, dat noemen we thermiek. Als er genoeg vocht aanwezig is, groeit het uit tot een stapelwolk en kan er regen vallen. In de lente en zomer gebeurt dat dus sneller.

Lees ook: Bereid je voor: er zijn deze herfst in Nederland meer en grotere spinnen dan ooit

Opwarming van het zeewater

Boven zee werkt dit proces veel minder goed, omdat water heel geleidelijk opwarmt. De maximumtemperatuur wordt meestal pas aan het eind van de zomer of in de herfst bereikt. In de lente en zomer is er aan de kust dus minder bewolking dan in het binnenland. In de herfst kan het zeewater soms warmer zijn dan de luchttemperatuur. Daardoor kunnen buien – die vooral aan de kust blijven hangen – makkelijker ontstaan.

Invloed van windkracht

Ook windkracht speelt een belangrijke rol. Aan de kust heeft de wind vrij spel, terwijl het in het binnenland sneller geremd wordt door gebouwen, bomen en dijken. Als de wind aan land komt, hoopt de lucht zich op. Het overschot vlucht naar boven, waardoor de stijgende lucht afkoelt en er regendruppels ontstaan.

Lees ook: Hè bah: herfst mogelijk natter dan normaal

Bron: KNMI, Weeronline Foto: Getty Images