Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen

Meer vrouwen in de Provinciale Staten en Waterschappen? Zo stem je slim op een vrouw

Vandaag hebben de stembureaus hun deuren weer geopend voor de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen. Wil jij graag meer vrouwen in de Provinciale Staten en waterschappen? Dan kun je daar je steentje aan bijdragen door op een vrouw te stemmen. We leggen je uit hoe je dat het beste kunt aanpakken. 

Wil je meer weten over de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen? Bijvoorbeeld wat het precies inhoudt en waar je voor stemt? In dit artikel leggen we je er alles over uit.

Waarom stemmen op een vrouw?

Volgens Stem op een Vrouw is momenteel maar 25 procent van het Algemeen Bestuur van de waterschappen vrouw en 33 procent van de Provinciale Staten. Het grootste deel van de politici in de Provinciale Staten en waterschappen bestaat uit witte mannen van 50+ die universitair zijn opgeleid. Van diversiteit is dus weinig sprake en dat is jammer, omdat meer diversiteit bijdraagt aan de democratie. 

Diversiteit

Wanneer politiek meer divers is kunnen politici betere besluiten nemen. Er praten namelijk meer verschillende mensen mee en er wordt met meer mensen rekening gehouden. Is de politiek een goede afspiegeling van de bevolking, dan worden meer mensen gehoord en dat zorgt uiteindelijk voor meer vertrouwen in de politiek.

Hoe stem je slim op een vrouw?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om op de vrouw te stemmen die bovenaan de lijst staat. Toch is dit niet altijd de slimste keuze, omdat zij dankzij haar hoge positie vaak toch wel in de politiek terecht komt. Daarom kun je beter wat lager kijken. Zo kun je dat het beste aanpakken:

Stap 1: Kies een partij waar jij je goed bij voelt

Het begint allemaal met het kiezen van een partij waar jij je goed bij voelt. Verdiep je in de partijen die meedoen. Hiervoor kun je een kijkje nemen op de website van jouw gemeente of stemwijzers checken.

Stap 2: Schat het aantal zetels in

Daarna schat je in hoeveel zetels de partij krijgt. Check hoeveel zetels de partij nu heeft en houd de peilingen in de gaten voor een inschatting van het aantal zetels. 

Stap 3: Breng je stem uit

Nu komt het trucje: als je stemt op een partij die nu bijvoorbeeld twaalf zetels heeft, dan kies je voor een vrouw die op plek dertien of lager staat. Op deze manier kun je haar een boost omhoog geven. Zo komt de man-vrouwverhouding meer in evenwicht in de politiek.

Bron: Stemopeenvrouw.com
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.