marlijn weerdenburg

Marlijn Weerdenburg over overlijden van haar moeder: ‘Ik verloor haar en er kwam niks’

Marlijn Weerdenburg maakte een theatershow van een van de heftigste perioden uit haar leven. Aan tafel bij ‘Jinek’ vertelt ze over het schrijven van de voorstelling ‘Mijn buik vol liefde’. Hierin vertelt ze over het overlijden van haar moeder tijdens de zwangerschap van haar tweede kind.

Haar moeder overleed toen Marlijn hoogzwanger was. Hierdoor kwam haar lichaam in een ‘overlevingsmodus’ terecht. “Ik kwam niet bij dat gevoel. Ik verloor haar en er kwam niks.”

‘Mijn allerbeste vriendin’

Marlijn wilde van deze verdrietige periode een voorstelling maken omdat ze het verdriet en de rouw niet toe kon laten. “En omdat ik voelde dat er wel echt wat aan de hand was, want mijn moeder was wel echt mijn allerbeste vriendin.” Daarom wilde ze er iets mee doen om het een plek te kunnen geven. “En omdat dat de reden is dat ik überhaupt theater wil maken, omdat ik iets wil doen met de lessen die ik leer en de dingen die ik meemaak.”

Instorten

Twee weken na het overlijden van haar moeder bevalt Marlijn van haar kindje en kort daarna heeft ze een hoofdrol in een musical. Nog steeds komt ze niet bij het gevoel en daarom besluit ze om een huisje in Friesland te huren zonder haar man en kinderen. “Ik hoopte dat ik daar dus eigenlijk in zou storten en dat ik kon gaan voelen, dat ik haar kon gaan missen en dat ik het echt toe kon laten. Dus ik ben er voor gaan zitten, een beetje pathetisch, maar goed.” Ze draaide muziek en dacht ‘laat het nou maar komen’. 

‘Ik vond het vreselijk’

“Dat lukte natuurlijk deels niet, maar deels ook wel. Het zorgde er wel voor dat ik de eerste teksten ging schrijven voor de voorstelling, omdat ik dacht ‘dan ga ik er maar op die manier naartoe, dan ga ik maar iets doen met mijn ’talent’.” En dat was het moment dat het verdriet kwam. “Ik vond het vreselijk. Toen moest ik er echt in. Ik had een regisseur die iedere keer ging prikken. ‘Het moet persoonlijker’. Dat was geen heel leuk proces, maar nu vind ik het heel fijn. Nu sta ik op de bühne en nu heb ik een verhaal. Na afloop heb ik gesprekken met mensen en dat denk ik ‘hierom deed ik het’.”

Bron: Jinek
Foto: ANP

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.