Canva1 2021 11 01t095114.584

Maaike wint de allereerste Strong Women Award – Role Model: ‘Samen kunnen we alles’

Ieder jaar wordt de Strong Women Award uitgereikt aan een bekende vrouw met een groot hart die van betekenis is voor anderen. Dit jaar is dat journaliste en presentatrice Fidan Ekiz, maar we hebben nog een primeur. Want tijdens deze tiende editie wordt in samenwerking met Vriendin voor het eerst ook een prijs uitgereikt aan een onbekende vrouw die zich onbaatzuchtig inzet voor mensen die hulp kunnen gebruiken.

In Vriendin plaatsten wij de oproep ‘Welke sterke vrouw verdient volgens jou de Strong Women Award – Role Model?’ Er kwamen honderden reacties op. Met trots maken we bekend dat Maaike de Kramer (54), die in buurthuis De Inloop in Rotterdam een viergangenmenu klaarmaakt voor iedereen die een warme maaltijd kan gebruiken, de eerste winnares is! Maaike werd voorgedragen door haar buurthuis-collega Aicha.

Aicha, waarom verdient Maaike deze award?

Aicha: “Maaike runt het eetcafé in buurthuis De Inloop in Rotterdam, waar ouderen en kwetsbaren voor een kleine vergoeding een heel menu krijgen. Maaike doet ’s ochtends vroeg alle boodschappen. Vervolgens maakt ze samen met de andere vrijwilligers de maaltijden klaar en brengen mensen met een verstandelijke beperking de maaltijden langs in de wijk. Als er maaltijden over zijn, schenkt Maaike ze aan personen die het moeilijk hebben. Maaike kent iedereen en is liefdevol en recht door zee. Volgens de wijkagent is zij ‘de ogen en oren’ van onze buurt.”

Maaike, gefeliciteerd met de award!

Maaike: “Dank je. Ik ben blij verrast én ik vind het spannend. In de spotlights staan is niet iets voor mij. Liever help ik anderen. Waar ik kan, ondersteun ik mensen. Als ik een dakloze zie, geef ik hem een kop koffie en bel ik de wijkagent of het Leger des Heils. In Nederland hoeft niemand dakloos te zijn. Er is voor iedereen een plek en ieder mens heeft iets te geven, maar we moeten elkaar wel zien en helpen. Ik kook voor iedereen die een maaltijd kan gebruiken. Daarin maak ik geen onderscheid. Samen met andere vrijwilligers kook ik voor studenten, ouderen, maar ook voor mensen die het te druk hebben. Waar ik kan maak ik een praatje. Vooral ouderen die eenzaam zijn, stellen dat op prijs. Ik hou van mensen, maar ook van dieren. Ook voor hen zet ik me in. Een oudere man die ik regelmatig bezoek was ongerust of zijn kat wel goed verzorgd zou worden als hij er niet meer zou zijn. Ik heb hem toen gezegd dat zijn kat bij mij mag wonen als hij er niet meer is. Dat was voor hem een hele geruststelling. Alleen de wetenschap dat anderen er voor je zijn, geeft steun. Tijdens de zomervakantie help ik mee om kinderen in de wijk een fijne tijd te bezorgen. Ik vind dat zinvol, maar ik geniet er ook van.”

Waardoor ben jij zo’n strong woman geworden?

Maaike: “Na mijn scheiding werd ik gedwongen om sterk en zelfstandig te zijn, voor mezelf, maar vooral voor mijn twee zonen. De jongste was zes maanden oud toen ik er alleen voor kwam te staan. In die periode -waarin ik ook werd getroffen door baarmoederhalskanker- ondervond ik hoe fijn het is als anderen aardig voor je zijn. Ik zal nooit vergeten dat tijdens de eerste Kerst die ik alleen doorbracht kennissen mijn huis versierden. Ze hadden een kerstboom vol prachtige lichtjes en versieringen neergezet voor mij en de jongens. Dat soort momenten gaven me kracht en lieten me inzien hoe belangrijk het is om anderen een steuntje in de rug te geven. Mijn ouders gaven me dat trouwens ook mee. Alleen kan een mens niets, samen alles.”

Als je een wens zou mogen doen, wat zou die dan zijn?

Maaike: “Een sponsor vinden van verse groenten, fruit en vlees voor ons eetcafé. Het is een sport om met minimale financiële middelen een voedzame maaltijd te bereiden. Door creatief te zijn en op aanbiedingen te letten, lukt dat altijd. Twee keer per week maken we soep, een salade, een hoofdgerecht en een toetje, maar als we onze groenten, fruit en vlees gesponsord zouden krijgen, kunnen we onze buurtbewoners verwennen met een nóg gezondere maaltijd.”

Wat wil je andere vrouwen meegeven?

Maaike: “Ten eerste: pak aan. Wees niet bang en geloof in jezelf. Je kunt meer dan je denkt! Ten tweede: durf om hulp te vragen. Er zijn mensen die je kunnen helpen, maar dan moet je wel je wens kenbaar maken. En als laatste punt: respecteer anderen. Iedereen is gelijk. Geen mens is meer of minder dan een ander.”

De jury

De jury van de Strong Women Award – Role Model bestaat uit Karin Bloemen, cabaretière, zangeres en actrice. Renske Veldhoff, hoofdredacteur Vriendin. En Betty de Groot, ondernemer en founder Strong Women Award.

Karin Bloemen: “Geweldig dat een vrouw die zich onzichtbaar voor het grote publiek inzet voor een beter leven voor anderen, in het zonnetje wordt gezet. Een vrouw die onvermoeibaar, met liefde en compassie voor anderen klaar staat zonder iets terug te verlangen. Een sterke, lieve, bijzondere vrouw die een voorbeeld is voor ons allemaal!”

Renske Veldhoff: “Maaike zet zich onbaatzuchtig in voor haar omgeving en maakt daarmee haar Rotterdamse buurt een beetje mooier. Ze ‘ziet’ elk mens en helpt waar ze kan. Maaike is een krachtige en zeer terechte eerste winnares van de Strong Women Award – Role Model!”

Betty de Groot: “Alle vrouwen op dit event zijn geïnteresseerd in elkaar en gunnen een ander wat. Dat maakt deze dag voor mij zó speciaal. Maaike is een vrouw die echt verantwoordelijkheid neemt voor haar omgeving en bij tegenslagen niet haar hoofd laat hangen. Ze is een sterke, positieve vrouw met een hart van goud! Niet lullen maar poetsen is haar motto en daar hebben heel veel mensen plezier van!”

Winnaressen van vorige edities zijn:

Lucia Rijker, Bibian Mentel, Antje Monteiro, Karin Bloemen, Mary Borsato, Rita Verdonk, Quinty Trustfull, Willeke Alberti en Annemarie van Gaal.

Tekst: Sonja Brekelmans

Bron: Strong Women Award