lift

Hoogleraar: ‘coronadruppels na hoestbui nog kwartier in lift aanwezig’

Wie in een gebouw woont waar een lift aanwezig is, doet er goed aan deze voorlopig even te mijden. Volgens natuurkundige Daniël Bonn van de Universiteit van Amsterdam kunnen coronadruppels hier namelijk tot wel 15 minuten blijven hangen.

Wanneer mensen praten of hoesten, komen er druppeltjes vrij. Deze kunnen mogelijk het coronavirus verspreiden. “Het gevaar van die kleine druppeltjes is dat ze diep in je longen kunnen komen”, legt Bonn uit.

Liften

Volgens de natuurkundige is een goede ventilatie dan ook enorm belangrijk om de verspreiding tegen te gaan. “Het blijkt dat een lift een hele slecht geventileerde ruimte is”, vertelde hij in EenVandaag. “Als een coronapatiënt daar hoest, kan dat daar 15 minuten blijven hangen. Dat geldt dus ook voor liften in ziekenhuizen.”

Wanneer iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, zijn kleine druppeldeeltjes volgens Bonn een kwartier later nog steeds aanwezig. “Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo’n twee minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn.”

Advies

Zijn advies is dan ook duidelijk: stap niet in de lift, maar neem de trap. “Een ziekenhuislift waarin coronapatiënten worden vervoerd, daar zou ik al helemaal niet in gaan staan.”

Ook raadt hij aan om ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. “Als de ramen op je werkplek open kunnen tenminste.”

Bron: Hart van Nederland
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen