caroline van eeden

Caroline van Eeden: ‘Voor mijn gevoel liet ik Martien in de steek’

Ze gaf het woord ‘huisvriendin’ een nieuwe betekenis en werd in één klap een bekende Nederlander. Spijt heeft ze absoluut niet van haar Franse avontuur, maar: ‘Nog een keer zo’n chateau verbouwen? Nee!’

Ze gaf het woord ‘huisvriendin’ een nieuwe betekenis en werd in één klap een bekende Nederlander. Spijt heeft ze absoluut niet van haar Franse avontuur, maar: ‘Nog een keer zo’n chateau verbouwen? Nee!’

Caroline: “Het was ijskoud in de periode dat wij aankwamen. ’s Nachts sliep ik met een muts op mijn hoofd onder twee dekens. Om acht uur ’s ochtends begonnen we met klussen en we werkten tot ’s avonds laat door. Elke dag, ruim drie maanden lang. Eigenlijk ben ik niet zo’n klusser, sterker nog: ik hou helemaal niet van klussen, maar toch stond ik elke dag met een kwast in mijn handen. We hadden allemaal een doel voor ogen en werkten echt verschrikkelijk hard.”

Achteraf misschien wel te hard…

“Ja, dat klopt, want na een aantal maanden merkte ik dat ik er onderdoor aan begon te gaan, al wilde ik dat niet toegeven. Ik negeerde de signalen en werkte net zo hard door. Hier kon verder helemaal niemand wat aan doen, dat zit gewoon in mijn karakter. Toen de verbouwing in mei klaar was, was ik echt kapot. Ik niet alleen, ook de anderen hadden het zwaar. Ik weet nog hoe emotioneel Martien en ik op de dag van de opening waren. We waren helemaal gesloopt en tegelijkertijd ook zo trots op het resultaat. Vlak daarna kwamen de eerste gasten. Eindelijk werd mijn rol als gastvrouw ook wat duidelijker en ik hoopte dat dat mij weer een boost zou geven.”

Lees ook: Caroline: ‘Eindelijk mag ik het van de daken schreeuwen’

Waarom besloot je dan toch om begin september terug naar Nederland te gaan?

”Het was allesbehalve een makkelijk besluit. Ik was gewoon helemaal op. Mijn hoofd wilde nog wel, maar mijn lichaam kon niet meer. Ik herkende mezelf niet meer terug, omdat ik me niet meer in balans voelde. Hoewel ik het heel erg naar mijn zin had, miste ik ook mijn familie en eigenlijk ook een eigen huis. Mijn andere heup begon tegelijkertijd op te spelen en ik was echt ontzettend moe door de lichamelijke overbelasting. Daarom besloot ik aanvankelijk eerst een paar dagen terug naar Nederland te gaan om na te denken. Wat als ik echt weer zou verhuizen naar Nederland? Hoe moest ik dat dan allemaal doen met een nieuw huis en een nieuwe baan?

Ik voelde me echt ontzettend schuldig naar Martien omdat ik hem voor mijn gevoel in de steek liet. Ik had nooit gedacht dat ik na zeven maanden al überhaupt over teruggaan zou nadenken. Toch wist ik diep van binnen dat het voor iedereen de beste beslissing was. Ik had mezelf compleet voorbijgelopen en als ik zou blijven, kon je me binnen de kortste keren opvegen…”

Hoe reageerden ze in het chateau?

“Iedereen was begripvol, zowel Martien en Erica als het productieteam. Er is absoluut geen sprake geweest van onbegrip of iets dergelijks. Ik heb een groot deel van mijn spullen ingepakt en omdat het camerateam de laatste opnames draaide, bleef ik tot die erop zaten.”

Lees het volledige interview met Caroline in Vriendin 51, 2019.

Tekst: Renée Brouwer. Foto’s: Bart Honingh. Visagie: Linda Huiberts.