Brommerrijbewijs

Brommerrijbewijs: je bent nooit te oud om iets nieuws te leren

Misschien heb je thuis al een scooter staan en wil je hiermee graag de weg op, of je vindt een autorijbewijs te duur en wil toch sneller ergens aankomen dan met de fiets, of je bent nog geen 18 en wil toch de weg op. Dan is een brommer natuurlijk de ideale optie.

Het is echter verplicht om een brommerrijbewijs (rijbewijs AM) te hebben als je met een scooter of brommer de weg op wilt. Wil jij nou graag beginnen aan je rijbewijs maar weet je niet goed wat er bij komt kijken? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet. 

Dit artikel is een partnerbijdrage.

Theorie examen 

Handig om te weten is dat je net als voor je autorijbewijs zowel een theorie examen als een praktijk examen dient af te leggen. Vanaf je 15,5e jaar kun je theorie examen doen voor het halen van je brommerrijbewijs. Tijdens het examen laat je in 50 vragen zien dat je de verkeersregels kent en dat je verkeersinzicht hebt. Je hebt 44 vragen goed nodig om te kunnen slagen. Je theorie examen moet je aanvragen bij het CBR, met je DigiD. Ben je geslaagd voor je theorie examen? Dan kun je meteen beginnen aan de praktijklessen. Wacht hier echter niet te lang mee, je theoriecertificaat is namelijk maar 1,5 jaar geldig. Na het behalen van je theorie examen heb je dus maar 1,5 jaar om je praktijkexamen te halen. 

Praktijkexamen

Praktijklessen volgen en praktijkexamen doen kan vanaf 16 jaar. Het kan per persoon verschillen hoeveel praktijklessen nodig zijn. Vaak wordt er vastgehouden aan een standaard van 4 lesuren, maar als jij bijvoorbeeld erg angstig op de weg bent, kan het ook makkelijk zo zijn dat je 6 of 7 lesuren nodig hebt. De bromfiets instructeur weet wat je moet kunnen en weten voor het rijexamen en kan ook het beste beoordelen hoeveel lessen jij nodig hebt. 

De examenrit zelf duurt ongeveer een half uur. Tijdens het examen rij je met een examinator die aanwijzingen geeft. Hij of zij rijdt op zijn eigen brommer achter je aan. Eventueel mag je instructeur ook mee rijden tijdens het examen. Tijdens het praktijkexamen wordt je geëxamineerd op beheersing van de scooter of brommer, verkeersinzicht, veiligheid en rijvaardigheid. Aan het einde van het examen hoor je gelijk of je geslaagd bent. 

Geslaagd, en nu? 

Ben je geslaagd voor je praktijkexamen? Gefeliciteerd! Je kunt vanaf de volgende dag bij de gemeente waar je ingeschreven staat gelijk je rijbewijs aanvragen. Als je rijbewijs binnen is mag je officieel de weg op. 

Woon jij in de regio Arnhem en wil je graag je brommerrijbewijs halen? Kijk dan eens op rijles Arnhem.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.