Wauw: Dierenbescherming deelt foto's van metamorfose verwaarloosd hondje

7 dingen die je van je huisdier kunt leren

Draai de rollen eens om: in plaats van je hond, kat of konijn trucjes te leren, kun jij ook de kunst van je huisdier afkijken. Achter zijn gedrag gaan namelijk wijze levenslessen schuil.

1. Leef in het nu

Een hond heeft echt geen mindfulnesstraining of yogasessies nodig om in het moment te leven. Gooi die bal, nú. Dat is het enige waaraan hij denkt als jij met hem aan het spelen bent. Goed om een voorbeeld aan te nemen als je tijd met je man, vriendin(nen) of kind(eren) doorbrengt. Geniet daarvan en ban die stapel strijkgoed uit je gedachten!

2. Stap over je boosheid heen

Iets wat ook goed past bij in het nu leven, is vergeven en vergeten, en niet in je boosheid blijven hangen. Al geef je een hond of kat een standje, vaak zit hij binnen een kwartier alweer gewoon aan je voeten voor wat aandacht. Mensen houden veel langer vast aan negatieve gevoelens. Dat is slecht voor je gezondheid, want het verhoogt je bloeddruk en angstgevoelens. Bovendien ontdekten onderzoekers van Harvard dat er een verband is tussen chronische boosheid en een verminderde longfunctie.

3. Doe een dutje

Je kat die uitgestrekt ligt te knorren, het konijn dat een oogje toeknijpt… Veel dieren slapen overdag vaak even kort. Ook een aanrader voor ons! Uit onderzoek van Amerikaanse slaapwetenschappers blijkt namelijk dat een power nap, oftewel een middagdutje van vijf tot dertig minuten, op lange termijn zorgt voor een verminderde kans op harten vaatziekten. Bovendien ben je daarna alerter en kun je daardoor beter presteren.

4. Rek en strek

Strek je na zo’n middagdutje (en het liefst vaker op de dag), net als huisdieren, heerlijk lang uit. Dit bevordert je bloedsomloop en zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar de hersenen gaat, waardoor je alerter bent. Vergeet ook niet goed te rekken en te strekken voor en na het sporten, om blessures te voorkomen. Let op: met rek- en strekoefeningen mag je nooit pijn voelen. Daarmee geeft je lichaam namelijk aan dat je te ver gaat.

5. Verzorg je lichaam goed

Weleens gekeken naar parkieten? Die zijn altijd lang en druk bezig met het onderhouden van hun verenpak. Ook katten zijn meesters in het poetsen van hun vacht. Het is natuurlijk geen nieuws, maar voor mensen is het net zo belangrijk om aandacht aan zichzelf te besteden. Wist je bijvoorbeeld dat je door te fl ossen de kans op aderverkalking en beroertes kunt verkleinen? Er zijn zelfs onderzoeken gaande om te kijken of ontstoken tandvlees kan leiden tot artritis (een ontsteking van de gewrichten), botontkalking en alvleesklierkanker.

6. Eet meer vis

Probeer net als een kat vaak (vette) vis aan je menu toe te voegen. De omega-3-vetzuren in vette vis verlagen de kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en gewrichtsproblemen. Onderzoekers ontdekten ook dat mensen die minstens één keer per week vis eten zo’n zestig procent minder kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.

7. Toon je liefde

Hun onvoorwaardelijke liefde is voor veel mensen dé reden om een huisdier te nemen of hebben. Om je onderlinge band met mensen te versterken, hoef je heus niet zo volgzaam te zijn als een hond, maar het kan geen kwaad om de mensen van wie je houdt dat (nog) vaker te laten blijken. Liefde, aandacht en het gevoel van verbondenheid zijn immers belangrijk voor elke relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen