Ontwerp Zonder Titel 2022 07 18t130020.488

Stress voordat je op vakantie gaat? Grote kans dat het híerdoor komt

Vaak denk je te weten waarom je zo veel stress voelt als je op vakantie gaat. Toch blijkt de oorzaak iets minder voor de hand liggend.

Stress

Ervaar je ook vaak veel stress voordat je op vakantie gaat? Je bent hierin zeker geen uitzondering. Veel mensen hebben hier last van. Een beetje gek zou je kunnen denken. Je gaat immers op vakantie om tot rust te komen en even te ontsnappen aan stress en spanning. Vaak geef je er voldoende geld aan uit, dus de verwachtingen van een vakantie zijn vaak hoog. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zomervakanties bij veel mensen stress veroorzaken en dat deze stress zich op verschillende manieren kan uiten. Er blijkt voornamelijk een aspect van een vakantie heel stressvol te zijn, namelijk: het plannen van de vakantie.

Lees ook: Beter met stress omgaan? Probeer déze 6 handige tips

Plannen

Je zou denken dat vooral het reizen met kinderen, vertraagde vluchten en onbekende vakantiebestemmingen vakantiestress veroorzaken. Dit blijkt dus niet het geval te zijn. Vooral het plannen van de reis zorgt bij veel mensen voor stress. Hierbij gaat het met name om de financiën, het inpakken van de koffers en de route die moet worden afgelegd. Eenmaal aangekomen op de reisbestemming, ervaren mensen ook stress. Deze stress heeft vooral te maken het eten, het weer en veranderingen in vluchttijden. Toch is deze stress vaak minder dan de stress voorafgaand aan een vakantie. Door deze stress niet te veel op te kroppen, maar ook te delen met andere mensen, zal het wat afnemen. Je zult merken dat de meeste mensen (het plannen van) een vakantie spannend vinden.

Lees ook: Diedeke werd per ongeluk zwanger van haar vakantieliefde

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday