Canva1 2021 09 02t103456.584

Genieten vanaf het water: dít zijn de 7 mooiste tochten met een fluisterboot

Altijd fijn, het water op. Zo zie je Nederland eens van een andere kant. Je ziet én hoort nog veel meer van de natuur vanuit een fluisterboot. Zalig, die rust…

3x beter

Zoals de naam al zegt, maakt een fluisterboot niet of nauwelijks geluid tijdens het varen. Dat komt door de elektromotor. En dat is niet alleen fijn en rustig voor jou, maar ook voor de natuur die zo niet wordt verstoord. Bovendien verbruik je geen brandstof en veroorzaak je dus ook geen stankoverlast – het milieu zal je dankbaar zijn. Je hebt geen vaarbewijs nodig om een fluisterboot te kunnen varen.

Dit zijn de mooiste 7 routes in Nederland:

1. Waterland, Noord-Holland

Waarom?
Omdat je nergens zo veel kanalen, meertjes, rivieren en slootjes vindt. Dit gebied bestaat namelijk voor de helft uit water. Tussendoor zie je hoge rietkragen, uitgestrekte weilanden vol grazende koeien en karakteristieke huizen in leuke kleuren en met prachtige gevels. Alsof je door een ansichtkaart vaart! Dobber langs de gezellige dorpjes Broek in Waterland, Monnickendam, Holysloot en Zuiderwoude. Langs de route vind je openbare picknickplaatsen en zwemlocaties.

Highlights
De fijne eetgelegenheden aan het water. Het begint al bij het startpunt, want bij Theetuin Overleek eet je de lekkerste zelfgemaakte taartjes vol biologische, lokale ingrediënten. Er is volop zitplek en je hebt een prachtig uitzicht over het boerenlandschap. Drink & Eetlokaal Het Schoolhuis in Holysloot heeft een geweldig terras aan het water. Het zit in het voormalige woonhuis van de dorpsmeester. Je kunt hier terecht voor lunch en diner, maar ook voor een stuk zelfgemaakte taart.

Meer info: een fluisterboot huren kost € 45,- voor 2 uur (maximaal 5 personen) via Theetuinoverleek.nl. Je krijgt een routekaart mee, de routes staan onderweg aangegeven met borden.

2. Nieuwkoopse Plassen, Zuid-Holland

Waarom?
Omdat natuurliefhebbers in dit laagveenmoerasgebied met grote open plassen en avontuurlijke slootjes hun hart kunnen ophalen. In deze tijd van het jaar kun je er namelijk de blauwe knoop spotten, een plant met prachtige blauwe bloemen die volop Sint-Jansvlinders aantrekt. Verder zie je hier ook gele plomp, pijlkruid, vleesetende ronde zonnedauw en de egelskop. Google maar, deze planten wil je met eigen ogen zien. Daarnaast staat het gebied bekend om de verscheidenheid aan libellen: sommige soorten, zoals de groene glazenmaker, zijn superzeldzaam.

Highlights
De uitgestrekte lelievelden zijn adembenemend mooi. Zin in een verfrissende duik? Doe dit dan voor Strand Zomer, dan kun je hierna bij het naastgelegen strandje chillen en genieten van een hapje en drankje.

Meer info: een fluisterboot huren kost € 25,- per uur (maximaal 8 personen) via Nikano.nl.

3. Spiegelplas, Noord-Holland

Waarom?
Omdat het water hier zó helder en schoon is, dat je er vanaf de strandjes en eilandjes graag een frisse duik in neemt. Ook onderwatersporters komen hier aan hun trekken, want op sommige plekken is de plas 45 meter diep: ideaal om te duiken. Het gebied met moerasbossen is ontstaan door turf- en zandwinning. Het beslaat zo’n 280 hectare, waardoor je zonder moeite een hele dag op de plas kunt vertoeven.

Highlight
Aan de rand liggen een paar eilandjes waar je tussendoor kunt varen, maar ook kunt aanmeren. De perfecte plek om lekker te picknicken.

Meer info: een fluisterboot huren kost € 145,- van 10.00-17.30 uur (maximaal 6 personen) via Ecosloepen.nl.

4. Kromme Rijn, Utrecht

Waarom?
Omdat je langs supermooie landgoederen vaart. Eerst het witgepleisterde Nieuw-Amelisweerd: een statig huis met grote, witte luiken. De prachtige gietijzeren brug waar je onderdoor vaart, hoort bij het landgoed. Hierna vaar je langs Oud-Amelisweerd. Dit landhuis is van donderdag t/m zondag geopend. Vrijwilligers leiden je rond en weten alles van de geschiedenis, zoals het unieke achttiende- en negentiende-eeuwse Chinees en Hollands behang. Landhuis Rhijnauwen maakt het lijstje compleet. Aanrader: in kersenboomgaard De Knapschinkel haal je de zoetste kersen.

Highlights
Meer aan bij Theehuis Rhijnauwen: de pannenkoeken hier zijn een aanrader. Loop hierna een stukje terug naar tuinderij Amelis’Hof (duurt tien minuten), een achttiende-eeuwse moestuin waar groenten, fruit, kruiden en bloemen op biodynamische wijze worden geteeld. In de bloemenpluktuin kun je zelf een mooi veldboeket bij elkaar knippen.

Meer info: een fluisterboot huren kost € 70,- voor 3 uur (maximaal 7 personen) via Rijnstroom.nl.

5. Eilandspolder, Noord-Holland

Waarom?
Om de pittoreske dorpjes als Graft, De Rijp, Schermerhorn, Driehuizen en Noordeinde. Statige, eeuwenoude panden, raadhuizen en kerken geven je het gevoel door de tijd te reizen. De koeien en schapen, kwetterende water- en weidevogels, molens en boerderijen maken dit typisch Hollandse plaatje compleet. De Eilandspolder was vroeger een eiland tussen de meren Schermer en Beemster, tot die in de Gouden Eeuw werden drooggelegd. Goed opletten: langs de sloten ligt trilveen, waarop prachtige varens en orchideeën groeien.

Highlight
Leg aan in de Ringvaart vlak naast de Museummolen in Schermerhorn. Dit is een van de 11 overgebleven poldermolens in de Schermer, die 400 jaar geleden de polder droogmaalde. Je kunt ’m van onder tot boven bekijken. Vooraf reserveren via Museummolen.nl is verplicht.

Meer info: een fluisterboot huren kan vanaf € 24,- per uur (6 personen) via Hetouweland.nl.

6. Nationaal Park De Biesbosch, Zuid-Holland en Noord-Brabant

Waarom?
Omdat het hier in de zomer wel een jungle lijkt. Vaar langs de wilgenbossen, groene oevers en door kronkelende kreekjes en rivieren. De Sliedrechtse Biesbosch is het noordelijkste deel en is ondanks de Deltawerken nog het enige gebied met een getijdenverschil van 70 tot 80 centimeter. Dit komt omdat het via de Nieuwe Waterweg in open verbinding staat met de zee. Houd daar dus rekening met ondiep water en stromingen.
De Biesbosch is enorm groen. Je hebt er vele plantensoorten, de een nog kleurrijker en mooier dan de ander. De dichte begroeiing en al dat water zijn een walhalla voor veel dieren, zoals vossen, reeën en hazen. En op je fluisterboot hoor en zie je alle vogels (waaronder de ijsvogel, lepelaar, blauwborst en nachtegaal) nog beter!

Highlight
Bevers spotten. In de Biesbosch leven er meer dan 300. Vaar in de schemering, dan heb je de grootste kans om ze te zien.

Meer info: een fluisterboot huren kan vanaf € 125,- (maximaal 8 personen) per dagdeel via Jachthavenoversteeg.nl. Een medewerker legt uit hoe de boot werkt en je krijgt een kaart mee met leuke vaarroutes.

7. Nationaal Park Weerribben-Wieden, Overijssel

Waarom?
Om de vogels. Dit enorme meren- en moerasgebied met rietlanden, trilvenen, hooilandjes en moerasbos is een waar vogelparadijs. Er broeden zo’n 140 tot 150 soorten. Van de bekende fuut en de blauwborst tot zeldzame soorten als de snor en de watersnip. Langs de hooilanden en weides vol orchideeën, koekoeksbloemen en veenpluis hoor je de kievit, grutto en tureluur hun naam roepen. Genoeg natuur gezien? Vaar dan langs de pittoreske waterdorpen Giethoorn, Blokzijl, Belt-Schutsloot of Kalenberg. Meer aan bij een van de vele restaurantjes aan het water, zoals Het Otterswold of Smits Paviljoen.

Highlight
Kijken naar spelende otters – als je veel geluk en geduld hebt. Waarschijnlijk het schattigste dat je ooit hebt gezien.

Meer info: een fluisterboot huren kost € 35,- voor 2 uur (maximaal 5 personen) via Degelelis.nl.

Tekst: Whitley Volger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen