flirten daten

Lichaamstaal tijdens speeddaten: raak de juiste non-verbale snaren voor succes!

Laten we eerlijk zijn: daten is niet altijd zo romantisch als sitcoms zoals Sex and the City doen geloven. Soms lijkt het alsof het vinden van die ideale wederhelft gewoon keihard zwoegen is.

Vooral de eerste date is best stressvol. Het is dus niet verrassend dat er wel eens wat ongewenste signalen in je lichaamstaal sluipen.

Nu de wetenschap aantoont dat meer dan de helft van wat we uitstralen in sociale interacties komt van non-verbale tekenen, loont het tijdens het speeddaten de moeite om aan je lichaamstaal te werken.

Wat je lichaamstaal over je verraadt tijdens speeddaten

Soms hoef je geen woord te zeggen om een boodschap luid en duidelijk over te brengen. Vaak zeggen je gelaatsuitdrukking, je gebaren en je houding meer over je dan je zelf zou willen. Een beetje inzicht in de betekenis van je non-verbale uitstraling kan je kansen op een succesvolle match tijdens het speeddaten aanzienlijk vergroten.

Stevige handdruk (of in tijden van corona beter een elleboogje of vuistje)

Een stevige handdruk (mag het weer?) en de eerste indruk gaan, laten we zeggen, hand in hand. Een goede, stevige grip gecombineerd met een keer stevig schudden, doet je zelfzeker en extravert overkomen. Met een lam en zwak knijpje kom je dan weer net heel schuchter over. Hoe lang je een hand vasthoudt, is ook belangrijk. Als je te snel loslaat, ziet je speeddating partner je misschien als verlegen.

Je lippen nat maken

Misschien ben je wel gewoon aan het dagdromen over je favoriete snack, maar voor je gesprekspartner kan het nat maken van je lippen overkomen als een seksueel getint gebaar. Tenzij de vonken bij die eerste blik in elkaars ogen eraf spatten, bewaar je je tong beter om te praten.

Knikken

Door met je hoofd te knikken tijdens het kennismakingsgesprek toon je dat je meelevend en geïnteresseerd bent. En ook wanneer je zelf aan het woord bent, kan knikken wonderen doen. Het overtuigt anderen om mee te gaan in jouw verhaal. Dus laat het hoofd tijdens het speeddaten (letterlijk en figuurlijk) zeker niet hangen.

Postuur

De wetenschap zegt (en wie zijn wij om dat tegen te spreken) dat mensen die hun schouders laten hangen schlemielig overkomen. Het straalt stress en droefenis uit. Recht die rug en schouders om een positieve en scherpe indruk achter te laten! Wie met hangende schouders aan de speeddating tafel plaatsneemt, is bij voorbaat kansloos.

Je haar en gezicht aanraken

Nog een van die dingen die we absoluut niet mochten doen tijdens corona: je eigen gezicht aanraken. En ook tijdens het speeddaten pas je er beter mee op. Het kan namelijk een flirterige indruk geven. Mensen die niet van hun gezicht of haardos kunnen afblijven, stralen volgens psychologen de indruk uit dat ze hopen op veel meer dan alleen een praatje.

In de ogen kijken

Speeddaten is niet de ideale setting voor een wedstrijdje om het langst in de ogen staren. Precies omdat je elkaar pas kent, komt al te indringend in de ogen kijken een beetje bedreigend over. Iedereen heeft zo zijn eigen grens wanneer te lang oogcontact ronduit eng wordt. En het laatste wat je wil, is je date de stuipen op het lijf jagen.

Glimlachen

Is er iets aanstekelijker dan een mooie glimlach? Wanneer je naar iemand lacht, stuurt het een onweerstaanbaar signaal uit naar hun mondspieren om hetzelfde te doen. Een glimlach triggert het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor geluk. Op die manier schep je meteen een gevoel van verbondenheid. In het beste geval barst je samen uit in de slappe lach en voor je het weet lachen jullie nog jaren over die eerste hilarische (speed)date.

Wat is nu het állerbelangrijkste non-verbale signaal tijdens speeddaten?

De beste tip bewaren we voor het laatst. Het is niet voor niets dat we zeggen dat we iemand met open armen ontvangen. Laat dit nou cruciaal zijn om je kansen tijdens het speeddaten aanzienlijk te verhogen.

Hoe opener je houding, hoe meer kans op succes
Wanneer het aankomt op een match tijdens het daten, maakt de positie van je armen een wereld van verschil. Studies tonen aan dat mensen met een open houding een dikke streep voor hebben op personen met gekruiste armen.

Hoe opener je houding, hoe groter de kans dat je speeddate je zal willen terugzien. Onderzoekers gebruikten een populaire datingapp waarbij gebruikers naar rechts en links moeten swipen (om Tinder even niet te noemen) om succes in daten te onderzoeken. Kiekjes van mensen in een meer open houding – lichtjes achterovergeleund en met gespreide armen – wekten veel meer interesse dan mensen met een gesloten houding.

Dominantie en oprechtheid

Dat komt wellicht omdat open houdingen dominantie en oprechtheid uitstralen. Dominantie betekent doorgaans ook meer middelen – een aantrekkelijke eigenschap van een partner – en oprechtheid geeft je meer kans om het hart van een date te winnen.

Kijk maar eens naar het dierenrijk. Denk aan de pauw die zijn prachtig verenkleed spreidt of de gorilla die stoer op de borst klopt (al is haantjesgedrag tijdens daten of speeddaten natuurlijk niet meteen de way to go). Conclusie: een open houding verhoogt je kansen op een vervolgafspraakje na een speeddate exponentieel.

Non-verbale kracht van speeddating

In alle fasen van de romantiek, van de eerste kennismaking, het elkaar verkennen tot samenwonen of trouwen, speelt lichaamstaal een vitale rol. Positieve gezichtsuitdrukkingen zoals glimlachen en lachen tellen dubbel. Deze kleine uiterlijke kentrekken stralen uit dat iemand zich goed voelt bij een ander en ook die andere persoon voelt zich hechter verbonden met jou.

Dankzij speeddating events krijg je de kans om de personen met wie het verbaal en non-verbaal goed klikt, wat beter te leren kennen. Kortom, soms laat je al snel je oog op iemand vallen, maar alleen een bijzonder iemand slaagt erin om je hart te veroveren. Vaak geven die kleine ticjes en trekjes de doorslag. En laat dat nou de kracht zijn van speeddating! Enthousiast geworden? Speeddaten kan in heel het land zoals speeddating Amsterdam, Den Haag, Groningen of midden in het land met speeddating Utrecht.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met flitsdate.nl.