Lateral View Of Málaga Cathedral, Spain

8x de leukste gratis bezienswaardigheden in Málaga volgens Vriendin

Ben je op een zondag in (de buurt van) Malaga, dan valt er een stuk minder te beleven dan op andere dagen. Een dagje shoppen zit er niet in, maar het is wél de uitgelezen kans om gratis de leukste bezienswaardigheden in de stad te bezoeken. Vriendin’s Renée ging je alvast door en deelt de beste tips.

Bezoek aan Málaga

Tijdens mijn rondreis naar Andalusië in maart 2022 stond Málaga uiteraard ook op het lijstje. Van alle dagen die ik kon uitkiezen, koos ik expres om de stad op zondag te bezoeken. Waarom? Omdat er veel leuks te doen is voor nop. ’s Middags bieden veel bezienswaardigheden gratis entree, terwijl je op andere momenten (vaak) hoge bedragen betaalt om binnen te komen.

Gratis bezienswaardigheden

Zoals een echte Nederland betaamt spits ik mijn oren bij de woorden ‘gratis’, dus zocht ik uit wat ik allemaal wilde doen zonder een kaartje te hoeven kopen. Oók als je op andere dagen in de stad bent.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Jie Lu 🗺 (@jielu44)

1. Botanische/historische tuin La Concepción

Net buiten de stad vind je de botanische tuinen van Málaga. Tuinen bezoeken is één van mijn hobby’s en de tuin in Málaga is écht een aanrader. In zo’n twee uur kun je het hele park bekijken, je vergapen aan de prachten planten en de hoge palmbomen. Ook is er een restaurant met groot terras waar je kunt plaatsnemen om bij te komen.

Normaal kost entree tot de botanische tuin € 5,20 per persoon. Op zondagmiddag kun je gewoon doorlopen. Let wel op de tijden: er is gratis toegang van 14.00 tot 17.30 uur op zondagen tussen 1 oktober en 31 maart. Ook hoef je geen kaartje te kopen op zondagen tussen 1 april en 30 september, van 16.30 tot 20.30 uur.

2. Alcazaba

Het stikt in Andalusië van de forten en vestingen. De Alcazaba in Málaga kun je op sommige tijden gratis bezoeken. Deze Moorse vesting heeft Romeinse en Arabische invloeden. Omdat het zo hoog gelegen is midden in het historische centrum heb je boven prachtig uitzicht over de hele stad. Trek stevige schoenen aan en klim naar boven of pak de (eveneens gratis) lift om de hoek op zondag vanaf 14.00 uur.

3. Castillo de Gibralfaro

Als je toch een bezoek brengt aan Alcazaba, loop dan meteen verder naar boven om Castillo de Gibralfaro te bekijken: een 14e-eeuwse kasteel op de top van de heuvel. Normaal gesproken is een toegangskaartje niet duur (€ 3,50 voor Alcazaba of het kasteel, € 5,50 om beide monumenten te bezoeken), maar als je er toch op zondag bent… Toegang is gratis op zondag vanaf 14.00 uur.

4. Málaga Cathedral

Als je door het centrum van Málaga loopt kun je niet om de kathedraal heen. Het steekt boven de meeste gebouwen uit en is zo’n plek waar je echt even bij moet stoppen als je er langsloopt. De kathedraal is trouwens niet gratis te bezoeken op zondag, maar wel van maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 10.00 uur. Dat scheelt je dan € 6 per kaartje.

5. Centre Pompidou

Zondag is de ideale dag om musea te bezoeken als je niet de volle mep wil betalen. Zo ging ik langs bij Centre Pompidou. Wel voor een spoedbezoek, want er was maar een klein deel van het museum geopend na 16.00 uur, als je geen kaartje meer hoeft te kopen. Desalniettemin viel de fototentoonstelling – van de Franse kunstenares Sophie Calle – niet tegen. Op andere tijden kost een kaartje € 9 voor de semi-permanente en tijdelijke exposities.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door CAC Málaga (@cacmalaga)

6. Centro de Arte Contemporáneo de Málaga

Liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen terecht in Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (CAC). Meesterwerken van bekende kunstenaars in de 20e en 21e eeuw worden in dit museum tentoongesteld. Extra fijn: het museum is alle dagen gratis te bezoeken vanaf 10.00 uur.

7. Picasso museum

Misschien wist je het nog niet, maar Picasso is geboren in Málaga. In de stad is er een speciaal museum ingericht ter ere van de kunstenaar en je kunt ook Picasso’s geboortehuis bezoeken. Het museum is zondag de laatste twee uur open. Zorg wel dat je op tijd in de rij staat, want zelfs in het laagseizoen staan er lange rijen door het centrum van de stad om gratis naar binnen te mogen.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door My Malaga (@mymalaga)

8. Gratis wandeltour met gids

Elke dag kun je een gratis (Engels gesproken) walking tour door Málaga doen. Een officiële gids of historicus neemt je dan mee langs de belangrijkste punten van de stad. De tour duurt meestal anderhalf uur en kost je dus helemaal niets. Hoewel het wel netjes is om een fooi achter te laten voor de gids nadat de wandeling erop zit.

Ook op rondreis in de provincie Málaga? Meer tips vind je in mijn Instagram post, zoals een leuk adresje waar je kunt eten tijdens een flamenco show.

Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.