Strand

Vergeet Scheveningen: déze ‘geheime’ stranden moet je eens bezoeken

Niet zo’n fan van de Hollandse kust omdat die altijd afgeladen vol lijkt te zijn? Dan zijn deze verborgen strandpareltjes écht iets voor jou. Hier is helemaal niets dan rust en het geluid van zeemeeuwen en golven.

1. Westhove, Zeeland

Het mondaine Domburg is de oudste badplaats van Zeeland en de ideale combi van een fraai strand met een indrukwekkend historisch stadje direct achter de duinen. Maar voor je rust hoef je hier niet te zijn in de zomer. Toch is het maar twintig minuten lopen om die rust wel te vinden, want precies tussen Domburg en Oostkapelle ligt de rustige strandslag 62. Bij Kasteel Westhove kun je prima parkeren – en logeren, want het is een hostel. Vanaf daar is het ongeveer 700 meter lopen door bos en duinen. Hoewel er verder helemaal niets is dan rust en het geluid van zeemeeuwen en golven, kan het zijn dat je de bel van de ijscoman wel hoort, die komt hier gelukkig nog wel.

2. Breezand Vrouwenpolder, Zeeland

Wil je een keer als eerste én als laatste op het strand zijn zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen? Ga dan naar Breezand, het strand van het gemoedelijke dorpje Vrouwenpolder op Walcheren, en huur er een strandhuisje. De schattige houten huisjes zijn tegen het duin aan gebouwd. Hoe fijn om de eerste te zijn die een frisse duik neemt en de laatste die, als de dagjesmensen vertrokken zijn, geniet van de zonsondergang? Het strand hier is ook nog eens heel kindvriendelijk, met ’s zomers vlak voor de dam fijne kreekjes om uren in te spelen. Naast de strandtenten en watersportfaciliteiten zijn er genoeg kilometers (van de 24) waar je niets aantreft dan zand.

3. Ouddorp, Zuid-Holland

De kop van Goeree-Overflakkee, het uiterste puntje van Zuid-Holland, grenst niet alleen aan de Noordzee, maar ook aan het Grevelingenmeer: strand zat dus! Zonaanbidders kiezen voor het fijne strand aan de Vrijheidsweg, met hippe strandtenten als Paal 10. Met maar liefst 18 kilometer lengte is het strand ook geliefd bij wind- en watersporters. Waar het strand honderden meters breed is, zijn een paar stukken aangewezen waar je geweldig kunt vliegeren, met en zonder strandbuggy. Ook parkeergelegenheid is er meer dan voldoende (en gratis). Op het strand van het Grevelingenmeer zie je meer gezinnen. De bodem loopt geleidelijk af, er is minder stroming en het water is sneller op temperatuur, ideaal voor kids. Parkeer je auto bij Bezoekerscentrum de Grevelingen (De Punt 4) en je loopt zo het strand op.

4. Zuiderstrand, Zuid-Holland

In de zomer vind je hier voornamelijk Hagenaars en een enkele verdwaalde toerist. Het Zuiderstrand staat dan ook bekend als het stille strand, het ‘geheime’ alternatief voor Scheveningen en Kijkduin. De authentieke strandpaviljoens zoals Zuid, Millers Beach en De Staat staan bekend om hun vriendelijke personeel en ongedwongen sfeer. Bij De Fuut zijn vaak culturele activiteiten, zoals concerten en theatervoorstellingen. Het Zuiderstrand grenst aan een prachtig beschermd natuurgebied, het Westduinpark. De strandslagen 6 tot en met 11 hebben daarom geen directe toegangsweg, waardoor ze het beste met de fiets (via Noordzeeroute LF1) of te voet te bereiken zijn. Dat verklaart de rust waarschijnlijk.

5. Langevelderslag en Duindamseslag, Zuid-Holland

Als je aan het strand van Noordwijk denkt, denk je niet meteen aan rust en ruimte. Toch is ook dat er. Deze twee stranden liggen aan de noordkant van het dorp en zijn behoorlijk geïsoleerd door de kleine toegangsweg. Bij Duindamseslag kun je zelfs alleen maar komen door een korte wandeling (of fietstocht). Langevelderslag heeft wat meer voorzieningen, onder andere horeca en verhuur van strandspullen. Ook kun je hier goedkoop parkeren. Handig om te weten: beide slagen hebben een naaktstrand. Bij Duindamseslag is dat tussen strandopgang 23 en 24 en bij Langevelderslag is dat tussen paal 73 en 74. En vergeet vooral je verrekijker niet: dit is namelijk een telplaats voor bijzondere vogels.

Lees ook: Déze 7 plekken vergeten we het vaakst in te smeren

6. Heemskerk, Noord-Holland

Verborgen achter de duinen van het Noordhollands Duinreservaat ligt het prachtige familiestrand van Heemskerk. Je kunt er alleen via het duingebied met de fiets of te voet naartoe. En om het Duinreservaat te betreden heb je (18+) een duinkaart nodig, wat veel dagjesmensen ervan weerhoudt om dit strand op te op te zoeken. Onderweg naar het strand kom je grote valleien en paraboolduinen tegen. En in het bos spot je Schotse Hooglanders en geiten. Op het strand staat in de zomermaanden Strandpaviljoen de Vrijheit, waar je ook parasols, strandbedden, strandstoelen en windschermen kunt huren.

7. Sint Maartenszee, Noord-Holland

Aan massatoerisme doen ze hier niet. Geen lange files in de brandende zon, wel rust en ruimte én een van de schoonste standen van Nederland, getuige de Blauwe Vlag. Sint Maartenszee is een fijn familiestrand waar je voluit kunt frisbeeën, beachballen of zandkastelen bouwen. De sfeer is er nog rustiek en gemoedelijk. Er zijn twee strandtenten: Paviljoen Noord en Paviljoen NewZuid. Het laatste is zelfs het hele jaar door open. De duinen hier vormen, met hun bossen, duinvalleien en een duinmeertje een uniek stukje Nederland, dat zelfs is benoemd tot ‘aardkundig monument’ en ‘natura 2000 gebied’. Leuk voor een wandeling als je niet de hele dag op het strand wilt hangen.

8. Groote Keeten, Noord-Holland

Een van de breedste en rustige zandstranden van Noord-Holland vind je tussen Den Helder en Callantsoog. Het is er schoon en bijna altijd rustig. Zelfs op topdagen kun je hier een gratis parkeerplek vinden! Je moet er wel even 10 minuten voor lopen. Op het strand is een eenvoudig strandrestaurant, Klavertje vier, met zelfbediening. De strandtent heeft geen reguliere openingstijden, maar is open ‘bij goed weer en goede sfeer’. Wel even een waarschuwing: om de 200 meter liggen over de gehele lengte van het strand strekdammen, die met hoogwater niet zichtbaar zijn. Dus niet dichtbij gaan zwemmen! Nog een weetje: tussen paal 8,4 en 9,4 is naaktrecreatie toegestaan. Honden mogen ook loslopen in dit gebied.

9. Paal 9, Texel

Genoeg vertier op de Texelse stranden, met ruim 30 kilometer aan brede zandstranden heb je het hier voor het uitkiezen. Als je geen zin hebt in de kakofonie van al die mensen rijd (of fiets) je door naar het zuidelijkste punt van het eiland, bij paal 9. Hier in de Hors vind je niets dan natuur, een weidse vlakte met natuurlijke duinen. Dit strand is een begrip voor veel Texelaars en bezoekers. Maar er is meer: een fijne strandtent met de toepasselijke naam Paal 9. En Surf Center Paal 9, waar je kunt leren kitesurfen, golfsurfen, windsurfen en suppen. Ideaal als je van een actieve stranddag houdt.

10. Nes, Ameland

Amper op het eiland aangekomen, zie je meteen borden naar het strand van Nes. Toch is het er rustig en aangenaam. Je vindt het strand aan Strandweg 70, zo’n 1,5 kilometer vanaf het dorp. Je kunt je auto (of fiets) makkelijk gratis parkeren en loopt dan zo het duin op, waar je eerst even een terrasje pakt, of meteen naar beneden het strand op loopt. Het strand is voor iedereen toegankelijk, ook met rolstoel: het pad loopt weliswaar niet tot het eind, maar wel tot een punt waarvandaan je een strandrolstoel kunt gebruiken. Neem naar dit strand vooral een windscherm mee, het kan hier namelijk hard waaien! Geen zin om veel mee te zeulen? Geen punt, windscherm en stoel zijn er ook te huur.

Lees ook: 5 strandtenten in Nederland die je deze zomer wilt bezoeken

Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.