herfst regen paraplu

Regent het pijpestelen? 9x de leukste overdekte uitjes

De regen komt met bakken uit de lucht, maar jij hebt vrij én zin om iets te doen… Wij zeggen: ga er lekker op uit, naar de de leukste overdekte uitjes!

Kijkje achter de (bioscoop)schermen

Een bezoekje aan Amsterdam is altijd een goed idee, want er is van alles te beleven. Wat dacht je van een bezoek aan Tuschinski, in 2021 uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld? Om een film te bekijken of… voor een rondleiding met een headset van ongeveer 45 minuten! Tijdens de rondleiding hoor je hoe Abraham Tuschinski het filmpaleis in 1921 heeft gebouwd en wat er zich sindsdien allemaal heeft afgespeeld.
Pathe.nl/tuschinskitheater, € 10,- p.p.

Tip voor als het blijft regenen: Het boek Uit liefde, meneer Tuschinski van Tanya Commandeur is een meeslepende historische roman over de verboden liefde van bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski.

Tropische ontdekkingsreis

De tropen binnen handbereik, terwijl het buiten nat is? Daarvoor reis je af naar Luttelgeest. Dwaal over geheime junglepaden, maak een selfie tussen duizenden vlinders of met een papegaai op je hoofd en lunch onder de bloemenzee in de Zwevende Bloementuin. In de Orchideën Hoeve ervaar je het beste van de tropen in Nederland.
Orchideeenhoeve.nl, kinderen 4 t/m 12 jaar € 8,50 p.p., volwassenen € 14,50 p.p.

Op zoek naar het zwarte goud

De Limburgste steenkolenmijnen zijn gesloten, maar door de reconstructie van zo’n mijn is het nog steeds mogelijk diep onder de grond naar het zwarte goud te ‘zoeken’. Heel wat mensen, koempels genaamd, werkten vorige eeuw in de mijnen. Ze moesten kruipen, het was er bloedheet en er was ontzettend veel herrie door de grote machines en ondergrondse treinen. In de Steenkolenmijn Valkenburg kun je dat allemaal ervaren. Echte koempels vertellen de verhalen en leiden je rond.
Steenkolenmijn.nl, kinderen 5 t/m 17 jaar € 8,- p.p., volwassenen € 11,- p.p.

Springen maar!

Vlieg je tegen het plafond door al het binnen zitten in verband met het slechte weer? Gebruik die energie dan eens in een indoor springparadijs. Is echt niet alleen voor kinderen, ook volwassenen kunnen er heerlijk jumpen. Bij Jumpskillz in Hoofddorp, Purmerend en Alkmaar zijn niet alleen trampolines, maar ook zachte muren waar je tegenaan kunt springen, plus obstakels van schuimrubber en parcoursen. Na een uurtje springen ben je bekaf en kan je thuis weer fijn bankhangen. In de regen.
Jumpskillz.nl, eerste uur in Hoofddorp en Purmerend € 9,- p.p., eerste uur in Alkmaar € 7,50 p.p.

Uit je bol in 3D

Als je komt aanrijden zie je een wel heel bijzonder gebouw, met een grote witte bol als dak. Dat is Dot in Groningen! Het enige fulldome 3D-koepeltheater in Nederland en een van de slechts twintig 3D-koepeltheater in de hele wereld. In de adembenemende filmzaal worden spectaculaire fulldome shows, live planetarium shows en de eigen ‘home-made’ fulldome show Space and Sound getoond. Stuk voor stuk staan ze garant voor een unieke beleving. Vergeten we bijna te vertellen dat je er ook heerlijk streetfood kunt eten!
Dotgroningen.nl, € 7,50 p.p.

Tip: elk jaar wordt Dot omgebouwd tot grootste kerstbal ter wereld. Begin december worden er 6000 lampjes ontstoken!

Laat je verleiden door de natuur

In Naturalis in Leiden ben je al snel een dag zoet. In de indrukwekkende museumzalen ontdek je meer over het vroegste leven op aarde, Nederland in de ijstijd en de oerkrachten van onze planeet. In het frivole ‘warenhuis van de liefde’ zie je wat planten en dieren op het gebied van de liefde in de aanbieding hebben. En indrukwekkend: je komt oog in oog te staan met een Afrikaanse olifant en Tyrannosaurus rex.
Een bezoek aan Naturalis is echt een combinatie van zien, doen en beleven en dus leuk voor jong en oud! In de agenda op de site staan de extra activiteiten voor in de herfstvakantie.
Naturalis.nl, vanaf 4 jaar € 16,- p.p.

Ontsnappen uit de Wintertuin

Alleen de locatie waar deze geweldige escape room in zit, is al de moeite waard: de Wintertuin, een oude oranjerie uit 1916 in het Cantonspark in Baarn. Het verhaal in de escape room speelt zich af in 1929. Verborgen in de jungle van een enorme glazen kas, omgeven door bizarre instrumenten en exotische planten, werkt een bevlogen botanicus al jarenlang aan een grootse ambitie: het creëren van het levenselixir. Het missende ingrediënt is afkomstig van de Selenicereus grandiflorus. Voordat deze bloem volledig bloeit, begin je als team in de escape room het levenselixir samen te stellen. En dat is nog niet makkelijk, want de professor en zijn assistent hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het revolutionaire receptuur niet door anderen kan worden nagemaakt.
Wintertuinexperience.nl/elixir, € 119,- per keer (kinderen vanaf 13)

Kastelenbezoek

Wist je dat Nederland maar liefst ruim 700 kastelen telt? Een groot deel ervan vind je in Gelderland. Aan de meeste kastelen daar kleven verhalen over bijzondere bewoners of gasten. Zoals Paleis het Loo in Apeldoorn, waar de Oranjes onlosmakelijk aan verbonden zijn. En natuurlijk kent iedereen Slot Loevestein in de gemeente Zaltbommel, waar de 17e-eeuwse Hugo de Groot gevangen was gezet en per boekenkist ontsnapte.
Het leuke is dat veel Gelderse kastelen te bezoeken zijn. Bij de ene om een expositie te bekijken, bij de andere voor kinderactiviteiten en je kind zich een prins of prinses te laten wanen. Op de site geldersestreken.nl vind je een overzicht van tientallen kastelen. Zo kun je zelf je ideale uitje samenstellen en kom je de natte dagen wel door!

Niets anders dan chillen

Een dagje heerlijk offline om eens goed te ontstressen. Dat doe je bij Spa Puur in Tilburg. Neem eventueel een lekkere behandeling, geniet van een zalige healthy lunch en chill. En weet je wat nou zo lekker is als je uit de sauna komt: lekker naar buiten gaan en staan dampen in de frisse buitenlucht. Juist in de herfst en winter!
Spapuur.nl, € 33,95 voor de hele dag

Voor klimapen

Voor iedereen die zin heeft in actie: wat dacht je van klimmen in de grootste klimhal van Nederland? Neoliet in Utrecht heeft met 300 klim- en 120 boulderroutes genoeg aanbod voor alle niveaus en leeftijden. Als je met z’n vieren bent, kun je privéles nemen en anders sluit je je aan bij een groepje. Heb je al ervaring, dan kun je zelf aan de slag. Wel even reserveren van tevoren voor een tijdslot. Woon je niet in de buurt van Utrecht? In Eindhoven, Rotterdam, Tilburg en Heerlen zijn ook vestigingen van Neoliet.
Neoliet.nl, € 25,- p.p. voor eerste keer les

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *