30 Dingen Voor 30

30 dingen die je zeker nog gedaan wilt hebben voor je 30ste

Word jij binnenkort 30 jaar? Pak dan direct pen en papier. Dit zijn de 30 dingen die je zeker nog van te voren gedaan wilt hebben.

1. Familiegeschiedenis kennen

Als je in de twintig bent, ben je vooral met jezelf bezig. Dit mag ook, maar nu je bijna dertig jaar bent, wil je misschien wat meer over je familiegeschiedenis te weten komen.

2.  Alleen op reis

Een solo vakantietrip is zeker aan te bevelen. Je zult zo uit je comfortzone stappen en daarnaast kan het leven er na je dertigste geheel anders uit gaan zien. Nu kun je nog gaan en staan waar je wilt.

3. In een andere stad wonen

Ben jij wel eens verhuisd in je leven? Als je situatie het toelaat, is dit zeker iets om uit te proberen. Zo leer je écht op eigen benen te staan.

4. Begin met sparen

Of je nu 50 euro per maand spaart of meer: sparen is altijd een goed idee. Je weet immers niet welke (financiële) problemen zich nog voor zullen doen.

5. Avontuurlijke sport

Wilde je stiekem altijd al leren snowboarden of moutainbiken? Dit is het ideale moment. Zo kun je later je kinderen over al je avonturen vertellen.

6. Slechte gewoontes laten varen

Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om slechte gewoontes vaarwel te zeggen. Denk aan roken, drinken of slechte slaapgewoontes. Misschien heb je wel de neiging om je te veel met anderen te bemoeien? Leer deze gewoonte zo snel mogelijk af.

7. Sporten

Mensen die op jonge leeftijd voldoende bewegen, maken later in hun leven vaak slimmere keuzes. Ook zul je je jonge uiterlijk zo langer behouden.

8. Vreemde taal leren

Het leren van een vreemde taal zal veel deuren voor je openen. Zo zul je je meer verbonden voelen met andere culturen en vergroot je jouw sociale netwerk.

9. Koop die designer tas

Droom jij al heel lang over die dure designer tas of dat iets te dure sieraad? Eens in de zoveel tijd mag je jezelf zeker verwennen met wat moois.

10. Daten

Ben je nog vrijgezel? Verbreed je horizon en date iemand die niet direct jouw type is. Of deze date nu een succes wordt of niet, je zult er in ieder geval veel van leren.

11. Koester geen wrok

Het is zonde van je tijd en energie om boos te blijven over iets dat jaren geleden gebeurd is. Probeer ruzies of meningsverschillen met anderen op te lossen.

12. Sorry zeggen

Laat je ego even voor wat het is en probeer af en toe sorry te zeggen voor dingen waar je spijt van hebt. Je zult zien dat dit oplucht en uiteindelijk voor minder stress zorgt.

13. Boekenlijst

Welke boeken wil je echt nog lezen? Maak een lijstje voor jezelf en maak een begin. Wie weet lees je jouw boekenlijst wel voor je 30e uit.

14. Gemiste series

Er zijn vast een heleboel populaire series die jij hebt gemist. Hoogste tijd om een inhaalslag te maken.

15. Tattoo

Misschien dat een tattoo niet direct bij jou past, maar misschien toch het overwegen waard. Kies eentje die iets belangrijks in jouw leven representeert.

Lees ook: Marleen: ‘Dertig en nog maagd, soms vind ik mezelf zo sneu’

16. Leer organiseren

Ben jij niet zo’n ster in organiseren en plannen? Toch kan het handig zijn om deze gewoonte aan te leren. Dit zal je in de toekomst een heleboel stress besparen.

17. Favoriete sport bekijken

Ben jij een grote voetbal- of tennisliefhebber? Woon dan eens een toernooi live bij. Dit kan later in je leven natuurlijk ook nog, maar het zorgt gegarandeerd voor veel plezier (ook als je dertig jaar bent).

18. Vind die ene vriend(in)

Misschien heb je wel 500 vrienden op Facebook, maar wie bel je echt als je het allemaal even niet meer weet? Koester of vind die ene vriend of vriendin bij wie je altijd terecht kunt.

19. Maak een roadtrip

Maak samen met je partner of liefste vriendinnen een roadtrip voordat je dertig jaar wordt. Samen zullen jullie zullen herinneringen maken die jullie nooit meer vergeten.

20. Doe vrijwilligerswerk

Er zijn honderden problemen in de wereld om ons heen. Zoek een mooi doel dat bij jou past om je voor in te zetten.

21. Word een fijnproever

Je zult echt wel voldoende wijn en bier hebben gedronken tijdens je studententijd. Nu is het tijd om een echte fijnproever te worden.

22. Heb geen spijt van gemiste kansen

Voel jij je soms rot over dingen die je misschien gemist hebt in je leven? Zonde van je tijd en energie. Probeer te denken dat die dingen waarschijnlijk ook niet voor jou bedoeld waren.

23. Leer koken

Misschien dat een opwarmmaaltijd prima voor jou werkt. Toch wil je rond je dertigste wel zelfstandig een echte maaltijd kunnen bereiden. Koop een leuk kookboek of volg een cursus om je vaardigheden te ontwikkelen.

24. Dankbaar zijn

Er zijn vast allerlei dingen in het leven die je anders zou willen. Toch is het soms goed om te kijken naar de dingen waar je wél ontzettend dankbaar voor bent.

25. Fysieke intimiteit

Op het gebied van seks zul je inmiddels wel wat ervaring hebben opgedaan. Het wordt nog mooier als je seks niet alleen ziet als iets fysieks, maar als een vorm van intimiteit waarbij emoties komen kijken. Zowel de emoties van je partner, als die van jezelf.

26. Politieke bewustwording

Lees de krant en verdiep je in de politiek. Het is nu tijd om je te verdiepen in wat er in de wereld om je heen allemaal gebeurt.

27. Social media

Probeer de tijd die je doorbrengt op Instagram of Facebook nu toch echt te verminderen. Je hoeft je immers naar niemand toe te bewijzen. Je bent goed zoals je bent.

28. Betaal je rekeningen

Zijn er nog rekeningen die betaald moeten worden? Doe dit dan nu. Je hebt geen zin om je financiële problemen voor altijd met je mee te zeulen.

29. Wees blij met jezelf

Vergelijk jezelf niet langer met anderen en kijk wat jij belangrijk vindt in het leven. Als jij gelukkig bent met jezelf, dan ga jij die dertig sowieso rocken.

30. Plan een groot feest (zodra het weer mag)

Zodra de situatie het toelaat, organiseer jij een groot feest. Je wordt immers maar één keer dertig jaar. Nodig alle mensen uit die belangrijk voor je zijn en maak het een feest om nooit te vergeten. Koop je favoriete drankjes en hapjes. Dit feest heb je dubbel en dwars verdiend.

Lees ook: 14 dingen die je moet weten als je als dertiger gaat daten

Foto: GettyImages
Bron: thriveglobal.com