Ontwerp Zonder Titel 2021 06 05t083944.118

Zijn mensen in een open relatie gelukkiger? Dít zegt de wetenschap

Sommige koppels halen veel plezier uit een open relatie, terwijl andere stelletjes er niets van willen weten. Zijn mensen in een open relatie gelukkiger?

Huwelijk

De verwachtingen rondom een huwelijk zijn door de jaren heen flink veranderd. Vroeger trouwden een man en een vrouw om zo een gezin te kunnen stichten en speelde het economisch aspect ook een belangrijke rol. Ook al was de liefde soms over of minder sterk aanwezig, koppels gingen niet zo snel uit elkaar. Tegenwoordig hebben mensen vaak grote verwachtingen van hun partner. Iedereen is op zoek naar een soulmate waarmee hij of zij goed kan praten, maar ook een interessant seksleven heeft. Dat is nogal wat en dit is waarschijnlijk de reden dat koppels in deze tijd sneller uit elkaar gaan.

Lees ook: Margje: ‘Vlak na onze topvakantie verbrak hij onze relatie’

Open relatie

Vooral tijdens de eerste periode van een relatie, hebben koppels veel seks. Hierna neemt de seksuele spanning af en kan het zo zijn dat de behoeftes van beide personen wat van elkaar gaan verschillen. Sommige koppels kiezen in zo’n geval voor een open relatie. Partnerruil en polyamorie kunnen ook als een open relatie worden gezien. Onderzoekers vroegen zich af of zo’n open relatie mensen gelukkig(er) maakt.

Lees ook: Je relatie over? Zó ga je er volgens de wetenschap het beste mee om

Onderzoek

Wat blijkt? Voor sommige koppels kan een open relatie écht goed werken. Vooral als de seksuele behoeftes van twee personen in een relatie ver uit elkaar liggen, kan het de relatie wat lucht geven. Ook is er binnen de bestaande relatie weer meer tijd voor gesprekken en elkaar steunen. Soms kan een open relatie dus zorgen voor stressvermindering waardoor de relatie weer beter werkt. Naast alle voordelen, kleven er natuurlijk ook nadelen aan zo’n open relatie. Jaloezie ligt op de loer en het is de vraag of jullie relatie hier tegen bestand is. Het allerbelangrijkste is en blijft communicatie, vooral in een open relatie.

Lees ook: Nadieh: ‘Een open relatie leek leuk, tot hij verliefd werd op een ander’

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen