Verschillende haartypes

Welk haartype heb jij? Zó kom je erachter (en deze verzorging heeft het nodig)

Vier haargroepen Voor we beginnen met de verschillende haartypes, leggen we eerst uit hoe het systeem werkt. Binnen het haartypesysteem bestaan er vier belangrijke haargroepen. Zo heb je: Type 1 haar = steil haar Type 2 haar = golvend haar Type 3 haar = krullend haar Type 4 haar = kroeshaar Maar het blijft niet…

Vier haargroepen

Voor we beginnen met de verschillende haartypes, leggen we eerst uit hoe het systeem werkt. Binnen het haartypesysteem bestaan er vier belangrijke haargroepen. Zo heb je:
  • Type 1 haar = steil haar
  • Type 2 haar = golvend haar
  • Type 3 haar = krullend haar
  • Type 4 haar = kroeshaar
Maar het blijft niet bij deze vier haargroepen. Iedere groep bestaat weer uit een aantal subcategorieën die je helpen om dichterbij je eigen haartype te komen. Zo heb je bijvoorbeeld type 3a, 3b en 3c. We weten het: het klinkt allemaal een beetje abstract. Daarom leggen we je uit welke haartypes er bestaan.

Haartype 1: Steil haar

We beginnen met het eerste haartype: steil haar. Binnen de categorie steil haar heb je verschillende soorten. Zo kan het bijvoorbeeld fijn en zijdeachtig zijn, maar kan het ook dik en pluizig zijn. Eén ding heeft iedereen met steil haar gemeen: het haar is glanzend, doordat de olie op je hoofdhuid makkelijk langs je lokken glijdt om ze gezond te houden. Dit zijn de drie haartypes binnen het segment ‘steil haar.’ Type 1a Dit haartype is meestal het platste, dunste en zachtste haar van alle mensen met steil haar. Het is lastig om in model te brengen of te krullen en hangt vaak slap langs je gezicht. Maar geen zorgen: met wat textuurspray breng je het alsnog goed in model. Type 1b Dit haar is nog steeds enorm steil, maar heeft al wel wat meer grovere lokken. Heb je dit haartype? Dan worstel je waarschijnlijk vaak met vettige haarwortels. Droogshampoo is daarom een handig product voor dit haartype.  Type 1c Type 1c-haar is wat dikker en grover, waardoor het de neiging heeft om sneller pluizig en droog te worden. Beschadigt jouw steile haar snel? Dan is dit waarschijnlijk je haartype. Een wekelijks haarmasker zal wonderen doen.

Haartype 2: Golvend haar

Door naar het tweede haartype: golvend haar. Dit haartype is de gulden middenweg tussen steil haar en krullen. De golven variëren van beachy waves tot donzige ongedefinieerde golven. Een voordeel: dit is een van de gemakkelijkste haartypes om de stijlen. Type 2a Dit haartype is golft meer dan type 1c. Haartype 2a heeft een plat S-vormig patroon dat het haar golvend maakt. Het is vaak wat fijner en platter dan de andere type 2’s en je kunt het makkelijk stijlen. Voor dit haartype werken zeezoutspray’s heel fijn.  Type 2b Haartype 2b heeft wat meer gedefinieerde golven dan type 2a. Vaak heeft het een fijne of gemiddelde dikte en kan wat sneller droger worden en gaan pluizen. Met een stevige mousse heb je jouw haar goed onder controle.  Type 2c Dit haar heeft nog steeds S-vormige golven, maar het kan ook losse krullen en grovere texturen bevatten. Deze golven hebben snel de neiging om te kroezen en hun definitie te verliezen. Door er wat krulcrème in te smeren blijft je haar er verzorgd uitzien. 

Haartype 3: Krullend haar

Na het tweede haartype, zijn we aangekomen bij nummer drie: krullend haar. Om hierbij te horen, moet je haar echte krullen hebben en niet in een platte S-vorm vallen. Veel mensen hebben een mix van verschillende krultexturen.  Type 3a Dit haar heeft meestal losse krullen met een paar golven. Deze krullen hebben vaak de neiging om fijner te zijn en gemakkelijker uit model te raken. Bijvoorbeeld door de wind, regen en door droogte. Een speciale mousse voor krullend haar helpt om dit te voorkomen. Type 3b Type 3b bestaat vaak uit krullen die ongeveer de omtrek van een vinger hebben. Ze zijn veerkrachtiger en strakker dan type 3a-krullen. Toch kunnen ze ook snel beschadigen door uitdroging. Een goede leave-in-conditioner is voor dit haartype écht een must. Type 3c Deze krullen zijn nóg strakker dan die van type 3b. Ze zijn vergelijkbaar met de omtrek van een rietje of een potlood en zijn dicht op elkaar geplakt. Hierdoor heeft je haar veel volume, maar zijn ze wel het meest vatbaar voor uitdroging. Jouw beste vriend is daarom een hydraterende haarolie.

Haartype 4: Kroeshaar

We zijn aangekomen bij het laatste haartype: kroeshaar. Dit haar kan een mix van texturen bevatten, van een strak opgerold, veerkrachtig patroon (S-vorm), tot een zigzagpatroon. Door alle knikken en hoeken in het haar kunnen de hoofdhuidoliën moeilijker langs je haar glijden. Hierdoor is dit haartype het meest kwetsbaar en droog. Maar daarentegen is het het meest veelzijdige type om te stylen. Type 4a Dit haar heeft strakke en kleine krulletjes, maar het heeft de neiging om definitie en vocht verliezen. Om dit tegen te gaan kun je daarom een goede krulgel over je haar verdelen.  Type 4b Dit haar krult zich niet op, maar het buigt zich in een scherpe zigzagvorm die de omtrek heeft van een veer in een balpen. Heb je dit haartype? Dan is de kans groter dat het krimpt en droger wordt. Het is daarom belangrijk om je haar gehydrateerd te houden met een goede leave-in-conditioner, een serum of olie. Type 4c Type 4c-haar valt in een Z-vormig patroon en is strakker dan 4b-haar. Dit haar vergt veel werk, door de dichte textuur en doordat het sneller breekt. Verzorg jouw haar daarom met een verzachtende crème, oliën en serums. Bron: Cosmopolitan, Supernaturals.nl Foto: Getty Images Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.