wandelen

Waarom wandelen eigenlijk beter is dan een intensieve workout

Dat wandelen hartstikke gezond is, wisten we natuurlijk al. Maar volgens neuropsycholoog Erik Scherder heeft het zelfs nog meer voordelen dan een workout.

Elke dag een stuk wandelen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid, vertelt neuropsycholoog Erik Scherder aan het RTL Nieuws. “Bij matig intensieve beweging zul je meer productiviteit en creativiteit ervaren. Je hart gaat beter werken en pompt je bloed via de carotis (de halsslagader) naar je hersenen. Dit zorgt dat je hersenen beter doorbloed raken en dat wil je”, legt hij uit. Dit zijn de voordelen van wandelen op een rijtje.

Goed voor hart en hoofd

Je hersenen bevatten een grijze stof, ook wel de grijze gebieden. Ook bevindt zich daar een witte stof, de verbindingen. En die hebben veel bloed nodig. “Ga je veel bewegen, werkt je hart beter en dit zorgt ervoor dat die verbindingen beter functioneren”, aldus Scherder.

Lees ook: Wat is nu eigenlijk gezonder: wandelen of fietsen?

Betere bloedsomloop

En dat is heel belangrijk, want een goede bloedsomloop zorgt voor een sterker afweersysteem. Je lichaam bevat ook ‘NK-cellen’: Natural Killers, die doden alle virussen die je lichaam binnendringen. “Hoe meer je beweegt, hoe actiever deze NK-cellen worden en hoe beter je afweersysteem functioneert”, vertelt Scherder. Hij legt uit dat het hierbij alleen gaat om matig intensief bewegen. “Wanneer de manier van bewegen té intensief wordt, neemt de curve van de weerstand juist af.” Plotseling intensieve krachttraining doen of een lange afstand hardlopen, terwijl je dat nooit eerder deed, raadt hij daarom af.

Zitten onderbreken

Volgens Scherder is beweging belangrijk om te voorkomen dat we de hele dag zitten. En we moeten de beweegnorm halen: elke dag een halfuur bewegen. Let bij het wandelen wel op de snelheid. “Langzaam sjokken is niet matig intensief bewegen. De hartslag moet wel iets stijgen”, legt hij uit. Het maakt volgens hem niet uit of je iedere dag een halfuur stevig wandelt of drie keer per week intensief beweegt. Té intensief bewegen is wel schadelijk voor je immuunsysteem.

Lees ook: Wauw: zoveel calorieën verbrand je met wandelen

Bron: RTL Nieuws Foto: Getty Images