Dít is waarom het voor 60-plussers niet goed is om meer dan 9 uur per nacht te slapen

Met pensioen gaan, betekent nooit meer een wekker te hoeven zetten om er vroeg uit te moeten. Toch blijkt dat het voor 60-plussers wel belangrijk blijft om op tijd op te staan.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat lang slapen het risico op een beroerte verhoogt.

Studie

Voor hun studie bekeken de wetenschappers van de Huazhong University of Science and Technology 31.750 Chinezen die gemiddeld 62 jaar oud waren. Zij hadden geen grote gezondheidsproblemen en werden maar liefst zes jaar gevolgd.

Beroerte

Uiteindelijk kwam naar voren dat de ouderen het fijn vinden om een middagdutje te doen. Bij 9 procent van de deelnemers duurde dit slaapje langer dan 90 minuten. Toen de wetenschappers de resultaten vergeleken met een analyse van het aantal beroerten, zagen zij een verband. Ouderen die tussen de middag meer dan anderhalf uur sliepen, liepen 25 procent meer risico om een beroerte te krijgen dan de mensen die maximaal een uur sliepen.

Ook bleken de deelnemers die ’s nachts langer dan 9 uur sliepen meer risico te lopen op een beroerte dan degenen die minder uurtjes maakten.

Verklaring

Volgens de wetenschappers is meer onderzoek nodig om uit te vinden waarom lang slapen tot een verhoogd risico op een beroerte leidt. “Eerdere studies hebben aangetoond dat lange middagslapers en slapers ongunstige veranderingen in hun cholesterolgehalte en een verhoogde tailleomtrek hebben”, aldus een van de onderzoekers. “Van beiden is bekend dat ze risicofactoren voor een beroerte kunnen zijn. Bovendien kan lang slapen een inactieve levensstijl suggereren, wat ook verband houdt met een verhoogd risico op een beroerte.”

Bron: Margriet, Science Daily

Lees ook: slecht slapen bij volle maan: echt waar of een fabeltje?