slapen bed

Slecht slapen bij volle maan: echt waar of een fabeltje?

Veel mensen zeggen er last van te hebben: slecht slapen tijdens volle maan. Maar is dat nu écht zo? Dit zegt de wetenschap.

Minder melatonine

Uit een onderzoek van de Universiteit van Basel uit 2013 blijkt dat mensen door een volle maan minder melatonine – het slaaphormoon – aanmaken. Dit hormoon maakt je slaperig. Bovendien duurde het vijf minuten langer voordat ze in slaap vielen en sliepen ze korter en lichter. Een jaar later werd de invloed van volle maan bij 47 proefpersonen getest door Zweedse wetenschappers. Conclusie? Tijdens volle maan slapen we gemiddeld 20 minuten korter. De REM-slaap duurt gemiddeld 30 minuten langer.

Lees ook: Dít vertelt je slaaphouding over je relatie

Niet betrouwbaar

Toch is het niet zo betrouwbaar, want bij het eerste onderzoek werd de ontdekking ‘per ongeluk’ gedaan. De focus van het onderzoek lag helemaal niet op de invloed van volle maan op je nachtrust. Daarnaast ging het maar op een kleine groep proefpersonen. Een onderzoek van het Nijmeegse Donders Instituut kon helemaal geen bewijs vinden voor slecht slapen bij volle maan. Volgens die wetenschappers zijn er veel onderzoeken zelfs niet eens gepubliceerd vanwege ontbrekend bewijs.

Sneller onthouden

Maar waar komt die link tussen slapeloosheid en volle maan dan wél vandaan? Volgens Amerikaanse wetenschappers vallen we moeilijker in slaap, omdat het buiten een stuk lichter is. Daardoor zouden we ook langer opblijven. Bovendien onthouden we zulke opmerkelijke momenten eerder als de maan fel schijnt. Echt hard bewijs is er dus niet.

Lees ook: Zoveel calorieën verbrand je met slapen

Bron: Bedrock, NU.nl Foto: Getty Images