Slapen

Zie je wel: vroeg opstaan is volgens onderzoek slecht voor avondmensen

Ben jij een echte nachtuil en lig je niet voor middernacht op bed? Dan kom je er ’s ochtends waarschijnlijk niet uit. Wat blijkt: vroeg opstaan is dan ook slecht voor je.

Avondmensen

‘Dat kán niet gezond zijn’, heb je vast weleens gedacht als je weer eens slecht je bed uit kwam. Nou, dat is het ook niet. Voor avondmensen tenminste. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Exeter in Engeland. Het zit namelijk zo: ochtendmensen hebben minder vaak last van mentale problemen, omdat zij zich minder hoeven aan te passen aan het ‘normale’ ritme. Avondmensen moeten immers net zo vroeg op het werk zijn als ochtendmensen. En voor deze groep is dat over het algemeen nét wat zwaarder.

Biologische klok

“We hebben ontdekt dat mensen die niet in lijn leven met hun biologische klok, vaker depressief zijn en over het algemeen een lager welzijn ervaren”, aldus biochemicus Jessica O’Loughlin. Omdat avondmensen niet hun biologische klok volgen, gaan ze eigenlijk steeds tegen hun natuurlijke ritme in. Over het algemeen kunnen avondmensen daarom beter nachtdiensten draaien of een flexibele baan hebben.

Lees ook: Ben jij een avondmens? Dan bezit je deze slechte eigenschap

Foto: Getty Images Bron: Science Alert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen