Zwanger

Kunnen je voeten écht groeien door de zwangerschap?

Na de zwangerschap je schoenen niet meer passen. Komt dat je bekend voor? Waarschijnlijk zijn je voeten gegroeid. Wij leggen uit hoe dat komt.

Grotere voeten na zwangerschap

Kunnen je voeten écht groeien door de zwangerschap? Jazeker. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Iowa. Ze onderzochten dit door de voeten van 49 zwangere vrouwen op te meten. Na de bevalling deden ze dit nog eens. Wat bleek? Bij maar liefst 60 procent van de deelnemende vrouwen waren de voeten gegroeid. Volgens de onderzoekers is de grotere schoenmaat in veel gevallen blijvend.

Onderzoek naar de oorzaak

Uit het onderzoek blijkt dat de voeten voornamelijk groeien tijdens de eerste zwangerschap. Bij een tweede of derde zwangerschap is het verschil een stuk kleiner. Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat hormonen ervoor zorgen dat spieren en voeten soepeler worden. Omdat vrouwen tijdens de zwangerschap zwaarder worden, zou de voetholte plat geduwd worden. Toch wil hoofdonderzoeker Neil Segal hier nog verder onderzoek naar doen.

Lees ook: Zó krijgt jullie seksleven na de zwangerschap weer een boost

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen