Gezond & mooi

Tips om te stoppen met nagelbijten

Zit je ongemerkt op je nagels te bijten als je je verveelt of als je stress hebt? Met deze tips stop je eindelijk met nagelbijten.

Stoppen met nagelbijten is niet makkelijk

Een nagellakjes met een vieze smaak heb je misschien al geprobeerd. Het kan helpen, omdat de vieze smaak je eraan herinnert dat je aan het bijten bent. Bewustwording is de eerste stap.  Voor andere mensen werkt het niet, zij bijten door de smaak heen en al het eten heeft een bittere bijsmaak. Maar hoe pak je nagelbijten wel aan?

1. Merk op wanneer je bijt

De eerste stap is bewustwording. Als je doorhebt dat je weer zit te bijten, moet je stoppen. Misschien kun je met je partner afspreken dat hij je er op wijst, wanneer je weer aan het nagelbijten bent.

2. Leid jezelf af

Krabbel op een papier of ga op je handen zitten. Je kunt de gewoonte ook ‘vervangen’ door bijvoorbeeld op kauwgom te kauwen.

3. Verzorg je nagels goed

Soms kan het helpen om je nagels te lakken. Zonde als de nagellak beschadigt door het bijten. Vijl in ieder geval je nagels, zodat er geen verleidelijke scherpe haakjes aan je nagels zitten.

Lees ook: Zo krijg je perfecte rode nagels

4. Denk aan de minpunten

Onder je nagels verzamelen zich bacteriën. Niet zo fris om dat in je mond te stoppen. Daarnaast loop je meer risico op een ontsteking of een schimmelnagel. Misschien zorgen die gedachten voor een stuk achter de deur.

5. Je moet het echt willen

Om met een gewoonte te stoppen, heb je discipline nodig. Als je wilt stoppen met nagelbijten moet je het echt willen, anders wordt het nog lastiger.

6. Laat je niet ontmoedigen

Net je duimnagel afgebeten? Laat je niet ontmoedigen en bijt vooral níet meteen je andere nagels af.

Beeld: Pexels

Reageer op dit artikel