Gezond & mooi

Dit kun je doen als je een schimmelnagel hebt

Is het nu je vaker slippers draagt opgevallen dat een nagel wat dikker en een beetje verkleurd is? Grote kans dat het een schimmelnagel is.

Wat is een schimmelnagel?

Iedereen heeft schimmels op de huid en op de nagels. Vaak heel onschuldig, maar soms weet een schimmel in de nagel te dring ontstaat een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd.

Een kalknagel begint vaak met een verkleuring aan de rand. Uiteindelijk kan de nagel dikker worden en een beetje beginnen af te brokkelen.

Wat kun je doen als je schimmelnagels hebt?

  1. In veel gevallen groeit een schimmelnagel vanzelf uit. Dat kan vooral bij teennagels wel even duren, omdat die niet zo snel groeien.
  2. Soms is de schimmel hardnekkig. Er zijn allerlei middeltjes te koop bij de drogist om een schimmelnagel te behandelen, maar de kans dat je kalknagel terugkomt is aanwezig. Blijf de behandeling lang volhouden, want de schimmel moet helemaal uit je nagel groeien.
  3. Houd je voeten schoon en droog. Draag geen broeierige schoenen en kies bij voorkeur voor katoenen sokken, die absorberen vocht het best. Lees ook onze tips om zweetvoeten te voorkomen.
  4. Heb je last van een verdikte nagel, dan kun je deze eventueel met een vijl platter maken. Gebruik de vijl daarna niet voor andere nagels om besmetting te voorkomen. Je kunt hiervoor ook terecht bij een (medisch) pedicure.
  5. Er is een medicijn tegen kalknagels, maar dat kan wel bijwerkingen hebben. Raadpleeg je huisarts als je echt niet van je kalknagel afkomt.

Oma weet raad, ook bij kalknagels

Misschien ken je de trucjes van Oma weet raad wel, ouderwetse huis- tuin- en keukenmiddeltjes tegen allerhande kwalen. Tegen schimmelnagels wordt onder andere appelazijn getipt, je kunt het gewoon op je nagel druppelen. In plaats daarvan zou je ook knoflook kunnen uitpersen en het sap op je nagel inmasseren. En Vicks Vaporub (ja, dat middel dat je bij verkoudheid op je rug en borst smeert) zou bij sommigen ook wonderen doen tegen kalknagels. Het proberen waard?

Beeld: Unsplash

Reageer op dit artikel