Ontwerp Zonder Titel (78)

Wanneer en hoelang moet je eigenlijk stretchen? Dít is het advies

Stretch jij wel eens voor of na het sporten? Hoelang moet je een stretch eigenlijk vasthouden? In dit artikel leggen we je uit hoe dit zit.

Stretchen

Stretchen wordt ook wel rekken genoemd. Op een voorzichtige manier stretch je een spiergroep. Vaak doe je dit voor of na een work-out. Door te stretchen, zal je flexibeler worden en spierstijfheid afnemen. Veel mensen stretchen te kort. Het voelt vaak fijn, maar een korte stretch doet weinig voor je spieren. Als je een stretch niet lang genoeg vasthoudt, kunnen je spieren niet hun ding doen. Tijdens het stretchen neemt de bloedtoevoer en circulatie rondom een bepaalde spiergroep toe. Je spiervezels en bindweefsel verlengen tijdens het stretchen. Hierdoor ontstaat er even chaos en moeten je spiervezels zich herorganiseren. Het resultaat is dat je lichaam na het stretchen weer optimaal kan functioneren.

Lees ook: 5 redenen waarom stretchen goed is voor je gezondheid

De duur van een stretch

Je kunt op twee manieren stretchen: statisch en dynamisch. Bij een statische stretch sta je vaak op één plek en stretch je bijvoorbeeld een arm of je hamstring. Bij een dynamische stretch beweeg je juist weer veel meer. Denk bijvoorbeeld aan een stretch waarbij je cirkels maakt met je armen of benen. Over het algemeen zou een statische stretch tussen de 15 en 30 seconden moeten duren. Hierna kun je de stretch wel nog twee of drie keer herhalen. Een dynamische stretch zou tussen de 5 en 10 minuten moeten duren vóórdat je je work-out begint. Kies dan drie tot tien verschillende soorten bewegingen uit. Denk bijvoorbeeld aan (single leg) lunges en cirkels draaien met je armen en benen.

Vriendin’s favoriet

Wil je gezonder en fitter worden zonder uren in de sportschool te hoeven staan? Dan is dit buikspierwiel van AJ-Sports de oplossing voor jou. Geen uren uitzoeken wat te doen met gewichten maar snel en efficiënt je spiergroepen trainen met de ab trainer van AJ-Sports waar en wanneer je maar wilt. Voor meer info klik op onderstaande button.

Lees ook: Rugklachten? Probeer deze stretchoefeningen

Foto: GettyImages
Bron: Bustle.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.