Touwtjespringen

9 redenen om nu te beginnen met touwtjespringen

Touwtjespringen alleen voor kinderen? Echt niet! Het is zelfs de perfecte workout. Nog niet overtuigd? Lees dan déze 9 redenen om een springtouw te kopen.

Je verbrandt veel calorieën

Een van de fijnste voordelen van touwtjespringen. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo? Dan sport je er met een uur touwtjespringen al snel 739 kcal af.

Stimuleert het afterburn effect

Als je hebt gesport, is het metabolisme in je lichaam verhoogd. Je gebruikt meer zuurstof om je lichaam weer te herstellen. Dat zorgt ervoor dat je ook na de workout veel calorieën verbrandt. Vooral bij touwtjespringen is sprake van zo’n afterburn effect. Helemaal bij double unders, waarbij het touw twee keer om je heen gaat in één sprong.

Verbetert balans en coördinatie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat touwtjespringen je balans en coördinatie kan verbeteren. Al dat springen zorgt nu eenmaal voor sterke en krachtige spieren.

Verbetert onderbeengewricht en spierdichtheid

Als je erg actief bent, kan touwtjespringen het gewricht in je onderbenen verbeteren. Dat betekent minder voet- en enkelblessures. Bij touwtjespringen richt de activiteit zich namelijk vooral op de bal van je voet, niet op de hak. Maar let op: als je het niet op de juiste manier doet, kan het ook verkeerd uitpakken. Loop daarom niet te hard van stapel en vraag bij twijfel een expert om hulp.

Goed voor je hart en bloedvaten

Elke activiteit die je hartslag omhoog brengt, is goed voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat touwtjespringen een van de beste cardio-oefeningen is. Beter dan zwemmen, hardlopen en roeien.

Lees ook: Zóveel calorieën verbrand je met hoelahoepen

Verbetert dichtheid van je botten

Sterke botten zijn enorm belangrijk. Maar als we ouder worden, verliezen we calcium en mineralen, waardoor de botdichtheid afneemt. De kans op botbreuken is daardoor groter. Om het te verbeteren, kan een oefening zoals touwtjespringen helpen.

Verbetert cognitieve functies

Ja, touwtjespringen is zelfs goed voor je hersenen. Het verbetert verschillende onderdelen van je brein, waaronder het uitvoeren van taken en het maken van beslissingen.

Verbetert je ademhaling

Ben je bovenaan de trap helemaal buiten adem? Dan moet je deze sport zéker proberen. Het zou de snelheid van je ademhaling namelijk verlagen.

Het is goedkoop, makkelijk en leuk

En tot slot: je bent er geen tientallen euro’s aan kwijt, je kunt het overal doen en het is hartstikke leuk.

Lees ook: Met déze sporten verbrand je de meeste calorieën

Bron: PureWow Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen