Plassen vóór de seks

Moet je plassen vóór de seks? Dít zeggen experts

Dat je altijd moet plassen na de seks, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar hoe zit het eigenlijk met plassen vóór de seks? Is dat net zo belangrijk?

Seks hebben met een volle blaas is niet echt een pretje. Maar omdat het zo belangrijk is om na de seks te plassen om de kans op een blaasontsteking te verminderen, houden veel vrouwen hun plas in. Een gynaecoloog, uroloog en bekkenbodemkinesist leggen aan HLN uit of plassen vóór de seks noodzakelijk is.

Druk op libido

Volgens bekkenbodemkinesist Marjan Claes is het niet comfortabel om te vrijen met een volle blaas. “Veel vrouwen kunnen daardoor niet ontspannen uit schrik dat ze urine zullen verliezen. Wanneer die gedachte in hun hoofd kruipt, zet het druk op hun libido.” 

Verzakte blaas

Voor vrouwen die kampen met een verzakte blaas kan het al helemaal vervelend zijn om niet vooraf naar het toilet te gaan. “Een blaasverzakking gebeurt bij sommige vrouwen na een geboorte of door ouderdom. Bij zulke personen blijft er na het plassen altijd wat resturine achter. Wanneer zij dan vrijen, komt die resturine opnieuw in de blaas terecht. Ook dat kan zo’n oncomfortabel gevoel geven. Als je vooraf gaat plassen, is de kans daarop kleiner”, legt gynaecoloog Wilfried Gyselaers uit. 

Lees ook: Oelala: bekkenbodemspieroefeningen leiden tot (nóg) betere seks

Plassen vóór de seks

Plassen na de seks is dus belangrijk om een blaasontsteking te voorkomen, maar helpt plassen vóór het vrijen hier ook tegen? Volgens uroloog François Hervé is de plasbuis van vrouwen maar een paar centimeter lang. Veel korter dan bij mannen. Hierdoor kunnen bacteriën die vrijkomen tijdens het vrijen gemakkelijker in de blaas terecht komen, waardoor een blaasontsteking ontstaat. Doordat de blaas nat en warm is, is het de ideale plek voor bacteriën. “Maar wanneer je net voor de seks naar het toilet gaat, is je blaas leeg. Zo krijgen de bacteriën minder kans om zich ‘vast te klampen’, wat de kans op een blaasontsteking verkleint.”

Niet kunnen plassen na het vrijen

Volgens de experts is het wel minder noodzakelijk om vóór de seks te plassen. Maar wat moet je doen als je voor het vrijen hebt geplast en daardoor niet meer kunt plassen na de seks? Volgens bekkenbodemkinesist Claes kunnen de meeste mensen wel naar het toilet, omdat er door het vrijen automatisch sappen vrijkomen. Maar lukt het écht niet? Dan raadt ze aan om voor het vrijen een glas water te drinken.

Bron: HLN
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.