Vrouw in bed probeert te ontspannen omdat ze oorsuizen heefr, ofwel: tinnitus. Aan Vriendin vertelt ze hoe ze ermee omgaat

Oorzaken oorsuizen: waar komt dat vervelende geluid vandaan?

Tinnitus kan heel vervelend zijn. Vooral in stilte hoor je de geluiden extra hard, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Waar komt het geluid eigenlijk vandaan? Oorzaken oorsuizen: dit zijn de meest voorkomende. 

Tinnitus kan heel vervelend zijn. Vooral in stilte hoor je de geluiden extra hard, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Waar komt het geluid eigenlijk vandaan? Oorzaken oorsuizen: dit zijn de meest voorkomende.

Lees ook: Tinnitus genezen? Dit kun je tegen oorsuizen doen

Oorzaken oorsuizen

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van oorsuizen:

1. Prop oorsmeer in de gehoorgang
2. Problemen met de buis van Eustachius of het middenoor
3. Overgevoeligheidsreacties van zenuwen op bepaalde geneesmiddelen
4. Afwijkingen aan het binnenoor, gebit, de kaak, eerste en tweede halswervel of bloedvaten in het hoofd.

Lees ook: De tandarts van Marjan vond een oplossing voor haar oorsuizen

5. Afwijkingen aan gehoor- en evenwichtszenuw of andere zenuwbanen
6. Een klap tegen het hoofd, hersenschudding of hersenletsel
7. Samentrekkingen van spiertjes
8. Erfelijke factoren en ziekten als diabetes en MS
9. Ziekte van Menière
10. Stress waardoor onder andere hormonale verandering kan ontstaan
11. Plotseling hard geluid of langdurig lawaai, onlangs of in het verleden.

Lees ook: In deze video waarschuwen mensen met tinnitus voor te harde muziek

 Meer informatie

 • Lees ook op onze site: Hoe klinkt jouw tinnitus? 
 • Neem contact op met je huis- of KNO-arts
 • Stichting Hoormij/NVVS – Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden: nvvs.nl, tel. 030-261 76 16
 • Tinnitusloket: tinnitus.nl, tel. 0800-846 64 88


Lees ook: Ingrid ziet haar oorsuizen nu als een trouwe vriend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij last van oorsuizen?

 • Elles
  inmiddels al 5 jaar en 24/7, kan dus zeggen " helaas weet ik wat het is" alleen niet de "snelweg" maar andere gesuis/geruis en ook soort radio op verkeerde frequentie gedraaid. Kan er goed mee omgaan al is het niet fijn om te hebben. Daisy mag best contact met mij opnemen als ze daar behoeft aan heeft (ben ook benieuwd of zij het altijd op dezelfde sterkte ervaart). Iemand die denkt dat het simpel is om er mee om te gaan heeft het mis...
  Beantwoorden
 • corina.vandam.3
  corina.vandam.3
  Ook ik heb 10 jaar oorsuizen! Ik begrijp heel goed wat Daisy bedoelt! Ik heb wel een CI (cochelaire Implantaat) na een plotselinge doofheid! En daardoor is het wel wat minder, maar het zit wel op achtergrond en af en toe heel hard. En dan moet ik een stap terug doen Daisy, ja mag contact met me opnemen, als je een lotgenoot wil!
  Beantwoorden
 • Moemsy
  Moemsy
  Maar mijn vader wel dus ik weet een beetje hoe hij zich voelt. Hij weet er inmiddels mee te leven door middel van zijn gehoorapparaat.
  Beantwoorden
 • mo1980
  mo1980
  Ik heb sinds 5 maanden oorsuizen, elke dag. Ik ben zelf nog heel erg zoekende naar een manier om ermee om te gaan. Het heeft een grote impact op mijn leven. Ik ben erg bang voor de toekomst en zou graag in contact willen komen met lotgenoten.
  Beantwoorden
 • Maandag
  Maandag
  Ook ik heb een vervelende piep in mijn oor. Graag zou ik met Daisy en/of anderen ervaringen of ideeën willen uitwisselen hoe er mee om te gaan.
  Beantwoorden
 • LynnFlynn
 • charlot.derksen
  charlot.derksen
  Ja. Geen onderzoek naar gedaan maar probeer er geen aandacht aan te besteden, dan hoor ik het ook niet. Ben nu 21, hoop dat het niet erger wordt. Soms klapt mijn oor ook ineens dicht, heb ook het idee dat ik wat slechter hoor dan eerst. Goede oordopjes kopen!
  Beantwoorden
 • wilma29
  wilma29
  Ik heb het al 23 jaar...soms wordt ik er zo gek van dat ik het liefst mijn hoofd tegen de muur wil slaan.....
  Beantwoorden
 • Anoniem
 • Suusenzo75
  Suusenzo75
  En van hyperacusis, slechthorendheid, chronische oorontsteking en chronische holtenontstekingen. Het is hek zwaar om te dragen, zeker ook omdat officiële instanties je niet begrijpen en geloven. Elke dag is een gevecht. Ik herken alles in dit verhaal. Alleen heb ik ook nog 2 jongens thuis rondlopen van 4 en 8 jaar. Ik kom heel graag in contact met lotgenoten. Je mag me mailen op susan@dejong-frencken.com
  Beantwoorden
 • GreenGirl
  GreenGirl
  Helaas. :( Ik ben ook getroffen door oorsuizen. Ik heb er het ene moment meer last van als van de andere keer. Maar één ding weet ik zeker: ik ga nooit meer zonder oordoppen op stap. Ik wil niet nog meer kans op nog meer gehoorschade oplopen. Soms is het wel fijn om lotgenoten te spreken. We begrijpen elkaar dan echt helemaal. Sommige vriendinnen denken klets maar een eind weg als ik weer aan kom met mijn verhalen, maar geloof mij; je wilt het echt niet. Voorkomen is beter dan genezen, ook al is het genezen van tinnitus en dergelijke nu nog ver te zoeken. Ik gebruik zelf oordoppen van alpine, aanrader! Binnenkort ga ik mij eens verdiepen in oordoppen op maat, want ik denk dat dat ook wel een nog betere bescherming geeft. Verder sta ik ook voor Daisy en de andere dames open om contact te leggen!
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen