ongesteld of zwanger symptomen

Word ik ongesteld of ben ik zwanger? 5 symptomen die duiden op PMS

Niemand kan je zo voor de gek houden als Moeder Natuur. Zeker niet omdat zwangerschapssymptomen makkelijk te verwarren zijn met PMS. Maar hoe weet je nou of je zwanger bent, of dat je ongesteld gaat worden?

Word ik ongesteld of ben ik zwanger?

Is er een kans dat je zwanger bent en wil je dat zo snel mogelijk weten? Dan kun je het beste een zwangerschapstest doen als je overtijd bent, of wachten tot je menstruatie begint. Daarnaast kunnen de volgende symptomen zowel op een zwangerschap als PMS (premenstrueel syndroom) duiden. Voor de volgende signalen wil je uitkijken.

1. Gevoelige borsten

Door de verandering in je hormoonhuishouden tijdens een zwangerschap kunnen je borsten groter worden en vooral gevoelig zijn. Misschien voelen je borsten, en vooral je tepels, pijnlijk aan.

Als je niet probeert om zwanger te worden, hoef je je niet meteen zorgen te maken als je gevoelige borsten hebt. Het is één van de veelvoorkomende symptomen die bij PMS komen kijken. Zodra je ongesteld wordt, merk je dat het vervelende, zware en pijnlijke gevoel in je borsten verdwijnt.

2. Misselijk

Ochtendmisselijkheid is een klassiek voorbeeld die bij een zwangerschap hoort. Of misselijkheid op ieder ander tijdstip op de dag. Maar misselijkheid komt ook vlak voor de menstruatie voor.

Dat is niet zo gek, want de combinatie van hoofdpijn, minder goed kunnen slapen en een opgeblazen gevoel zorgen er nu eenmaal voor dat je je niet zo lekker voelt zo vlak voor je ongesteld wordt.

Probeer kleine maaltijden te eten gedurende de dag, drink koude drankjes en voeg gember aan je eten en drinken toe om je gevoelige maag te kalmeren.

3. Buikkramp

Geen symptoom dat zo duidelijk aangeeft dat je menstruatie eraan komt als kramp en steken in je buik. Tegelijkertijd kan het ook een signaal zijn dat je zwanger bent. De buikkrampen die bij PMS horen lijken veel op de krampen die je kunt ervaren als je net zwanger bent. Een zwangerschap kun je bevestigen of uitsluiten door een zwangerschapstest te doen.

4. Stemmingswisselingen

Niets laat je humeur zo schommelen als die verrekte hormonen. Zeker in het eerste trimester van je zwangerschap. Daarnaast zijn stemmingswisselingen óók een signaal dat je ongesteld gaat worden. Zorgen de mood swings ervoor dat je somber of angstig voelt? Probeer dan goed voor jezelf te zorgen door voldoende te slapen, gezond te eten en genoeg te bewegen.

5. Moeheid

Voel je je een dweil, is je menstruatie te laat en vraag je jezelf daarom af of je misschien zwanger bent? Geen gekke gedachte, want je slap en futloos voelen kan zowel op je naderende menstruatie als een zwangerschap duiden.

Die moeheid kan ook door andere dingen komen, zoals slaapgebrek en spierpijn. Of het heeft een medische reden. Het is geen reden om gelijk in de paniek te schieten – of juist te juichen omdat je zwanger hoopt te zijn.

Ben je langer dan vier weken vermoeid en futloos? Neem dan contact op met je huisarts.

Vriendin’s favoriet

Geniet van warmte met de Able & Borret warmwaterkruik: perfect voor koude dagen, voorzien van een veilige hoes en vervaardigd uit lekvrij hoogwaardig rubber. Eenvoud in gebruik en met een wasbare hoes. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Flo
Foto: Getty Images