Ontwerp Zonder Titel 2022 09 21t142721.728

Dít is waarom narcisten en HSP’ers zich tot elkaar aangetrokken voelen

Er wordt wel eens gezegd dat HSP’ers en narcisten zich vaak tot elkaar aangetrokken voelen. Wij vertellen je hoe dit zit.

HSP’ers

Een HSP’er is een hoogsensitief persoon. Je hebt dan een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor je bepaalde sferen of stemmingen sneller en beter aanvoelt. Vaak neem je details eerder waar en heb je ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je wordt omschreven als empathisch en mensen voelen zich vaak erg op hun gemak bij je. Dit terwijl alle prikkels uit je omgeving voor jou soms als overweldigend voelen. Veel hoogsensitieve mensen hebben wel eens een relatie gehad met een narcist of een persoon met narcistische trekken. Een narcist is er vaak van overtuigd dat hij of zij ‘specialer’ is dan de rest, hunkert naar bewondering en heeft weinig empathie. De vraag is: waarom voelen deze twee totaal verschillende type persoonlijkheden zich dan zo tot elkaar aangetrokken?

Lees ook: Stephanie was getrouwd met een narcist: ‘Tien jaar lang heeft hij me voorgelogen en bedrogen’

Aantrekkingskracht

Ben jij hooggevoelig en heb je een relatie (gehad) met een narcist? Dat is niet zo uitzonderlijk. Vaak begint een relatie met een narcist overweldigend. Hij of zij lijkt de man of vrouw van je dromen. Jullie lijken wel voor elkaar gemaakt. In het begin overlaadt hij of zij jou waarschijnlijk met complimenten en beloftes. Hij of zij is lief en charmant, en lijkt de partner waar je altijd van hebt gedroomd. Uiteindelijk zal een narcist deze liefdevolle houding niet volhouden en moet hij omgaan met zijn grote kwetsbare kant. Bij jou voelt hij of zij zich veilig en zal de onzekerheid zichtbaar worden in de vorm van manipulatie, woedeaanvallen en mentale en/of fysieke mishandeling. Een hoogsensitief persoon wil graag helpen en zal niet zomaar de handdoek in de ring gooien. Jij zult er alles aan doen om je partner beter te laten voelen en de relatie beëindigen zal je niet snel doen. Dit is de reden waarom er vaak zo’n grote aantrekkingskracht is tussen een hoogsensitief persoon en een narcist.

Tip van de redactie

Het boek Prikkels bijten niet! is een aanrader voor elke hoogsensitieve persoon die graag nieuwe prikkels opzoekt, worstelt met interne tegenstellingen en handvatten zoekt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Prikkels Bijten Niet
Bekijk bij bol.com

Lees ook: Déze 3 verschillende typen narcisten kun je onderscheiden

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday.com,