koffie

Ja, echt waar: waarom je juist moe kan worden door het drinken van koffie

Maakt jouw geliefde bakkie pleur je eerder vermoeid dan dat het je een oppepper geeft? Niet veel mensen weten het, maar het drankje kan je ook flink slaperig maken. En daar zijn verschillende verklaring voor…

Cafeïne in je hersenen

Volgens slaapexpert Vanessa Rissetto is er een logische verklaring voor vermoeidheid na het drinken van koffie. Bij Pure Wow legt ze uit dat als cafeïne onze hersenen raakt, het zich hecht aan de adenosinereceptoren. Dat zorgt uiteindelijk voor een vermoeid gevoel. Ook als je hersenen de adenosine niet langer verwerken, blijft er een adenosine-ophoping over. Hierdoor voel je je nog slaperiger. 

Sugarcrash

Maar er zijn meer redenen voor dat slaperige gevoel na het drinken van je bakkie pleur. Drink jij het liefst koffie met wat suiker of suiker met wat koffie? In het laatste geval kan de suiker zorgen voor de vermoeidheid: een zogeheten sugarcrash. 

Cafeïneintolerantie

Stroomt bij jou als koffieliefhebber de koffie het liefst uit de kraan, maar merk je dat je sneller vermoeid bent? Dan is het mogelijk dat je een cafeïneintolerantie hebt ontwikkeld. Hierdoor krijg je niet meer de kick van bijvoorbeeld een espresso, zoals je die vroeger kreeg. In dat geval kun je het beste afbouwen met cafeïne en later weer opnieuw beginnen. Je geeft je lichaam dan de tijd om opnieuw te wennen. Probeer wel langzaam af te bouwen om ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn te voorkomen.

Je dringt het op het verkeerde moment

Het is af te raden om je eerste kop koffie van de dag op een lege maag te drinken. Dit kan het cortisol verhogen, wat van invloed kan zijn op hoe je lichaam energie en alertheid reguleert. Dit zorgt ervoor dat je slaapcyclus verstoord wordt en je uiteindelijk vermoeider wordt. Kies ervoor om je eerste kop koffie pas na je ontbijt te drinken, tussen half tien en twaalf uur. 

Tip van de redactie

LOLALIZA top lichtroze

Lolaliza Top Lichtroze
Bekijk hier

Bron: Pure Wow
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.