Vrouw (13)

Last van déze klachten? Dan beweeg je waarschijnlijk te weinig

Beweging is enorm belangrijk. Doe je het te weinig, dan krijg je waarschijnlijk last van allerlei kwaaltjes. Zoals deze bijvoorbeeld.

De World Health Organization (WHO) adviseert om wekelijks gemiddeld 150 tot 300 minuten matig-intensief te bewegen óf wekelijks 75 to 150 minutes intensief, plus twee keer krachttraining.

Je bent vaak moe

Er kunnen allerlei oorzaken van vermoeidheid zijn, zoals stress, een slecht eetpatroon, maar ook te weinig bewegen. Je conditie gaat daardoor hard achteruit. Beweging geef je een energieboost.

Je voelt je opgejaagd

Als je weinig beweegt, ga je oppervlakkig ademen en krijgt je hart te weinig zuurstof. Dat verslechtert de conditie van je hart. Je hart moet harder werken om genoeg zuurstof door je lichaam te pompen. Dat zorgt voor een opgejaagd gevoel.

Je slaap slecht

Als je te vaak stilzit, gaat niet alleen de kwaliteit van je slaap, maar ook de hoeveelheid achteruit. Als je genoeg beweegt, voel je je overdag bovendien een stuk energieker.

Je bent somberder

Weinig bewegen heeft ook invloed op je mentale gezondheid. Als je beweegt, komt er namelijk serotonine – het gelukshormoon – vrij. Zo ontstaat bijvoorbeeld ook de ‘runners high’.

Je hebt een slecht geheugen

Uit onderzoek blijkt dat je mediale temporale kwab – het gedeelte van je hersenen dat verantwoordelijk is voor je geheugen – minder dik is bij weinig beweging. Het gevolg? Je bent vergeetachtig.

Bron: Santé Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen