kersen zijn kersen gezond? Wat als je veel kersen eet?

6 redenen om vaker kersen te eten

Kersen zijn een enorme bron van vitaminen en mineralen. Dít zijn de zes verschillende gezondheidsvoordelen van kersen.

1. Antioxidanten

Vaak wordt gezegd dat hoe donkerder de kleur van het fruit, hoe gezonder het is. Dit klopt inderdaad ook voor kersen. Kersen krijgen de donkerrode kleur namelijk door de anthocyanen. Dit zijn antioxidanten die een aantal gezondheidsvoordelen hebben. Zo verminderen ze de kans op hartziektes en gaan ze de beschadiging van lichaamscellen (die uiteindelijk tot ziektes kunnen leiden) tegen. Ook zit er veel vitamine C in kersen, waardoor je lichaam meer collageen aanmaakt en je huid dus steviger wordt en/of blijft.

2. Sportherstel

Kersen bevatten antioxidanten en zorgen ervoor dat ontstekingen in het lichaam verminderen. Door deze combinatie zullen spieren zich na een intensieve work-out sneller herstellen en zal spierpijn minder worden. Zowel bevroren als verse kersen zijn dus een zeer geschikte snack voor sporters.

3. Slaap

Kersen bevatten melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je ’s avonds in slaap valt. Door kersen te eten, verhoog je de aanmaak van melatonine en zou je dus beter kunnen slapen. Kersensap wordt bijvoorbeeld ook wel eens ingezet bij slapeloosheid.

Lees ook: Bewezen: twee keer per week je vriendinnen zien, verbetert je gezondheid

4. Hartziektes

Door de anthocyanen in kersen, wordt de kans op hart-en vaatziektes kleiner. Het goede cholesterol stijgt, terwijl het slechte cholesterol daalt. Ook bevatten kersen kalium, waardoor de bloeddruk lager wordt.

5. Artritis en jicht

Kersen zorgen er dus voor dat ontstekingen en oxidatieve stress in het lichaam minder worden. Mogelijk zou dit ook een positief effect kunnen hebben op gewrichtspijnen. Bij artritis zijn de gewrichten ontstoken en mogelijk zou het eten van kersen of het drinken van kersensap de symptomen kunnen verminderen. Hier is wel nog meer onderzoek voor nodig. Wie last heeft van jicht, kan baat hebben bij het eten van kersen. Kersen zouden namelijk de kans op een jichtaanval behoorlijk verkleinen.

Lees ook: 3 superlekkere recepten met kersen

6. Vitamines

Kersen zijn echte vitaminebommetjes. Naast vitamine C, bevatten kersen ook vitamine A. Vitamine A is goed voor de ogen, de huid en het immuunsysteem.

Lees ook: Handig: zo ontpit je snel kersen

Foto: GettyImages
Bron: Goodhousekeeping.com, appelenroes.be